Вал Макдърмид

Вал Макдърмид

Романите ѝ са преведени на повече от 30 езика и са продали над 11 млн. копия. Тя не се притеснява да описва подробно и графично сцени на насилие и мъчения. Вестник „Дейли Телеграф“ я нарича „Кралицата на психологическия трилър“. 

Родена е на 4 юни 1955 г. в Шотландия. Завършва колеж в Оксфорд и 14 години работи като журналист към националните вестници в Глазгоу и Манчестър. Първият ѝ роман „Доклад за убийство (1987) печели голям успех и след втората си книга Вал се отдава изцяло на писане. Популярността ѝ расте, прескача океана и завладява американския пазар.

През 1995 г. излиза „Песента на русалката“ – първия роман от емблематичната ѝ поредица за психиатър-профайлър Тони Хил и главен инспектор Карол Джордан. Книгата печели награда „Златен кинжал“ за най-добър криминален роман. По поредицата е заснет сериала „Wire in the Blood“, който се излъчва от 2002 – 2008 г. Излезлият през 1999 самостоятелен роман „Място на екзекуция също печели наградите „Антъни“ и „Макавити“ и е превърнат в мини-сериал. През 2009 е Вал Макдърмът е приета в Залата на славата за автори на трилъри, а през 2010 е удостоена с престижния Диамантен кинжал на Картие. 

Филтри
Сортирай по:
Покажи по:
Филтри
Сортирай по:
Покажи по: