10 въпроса към Александър Ненов

Не само млад автор, но и млад предприемач, Александър Ненов още с първата си книга – радушно приетата На 1 клик разстояние – ни показа какъв е правилният начин да се пише за бизнеса в интернет: ясно, достъпно, но и от правилния ъгъл на богатия личен опит. Сега на дневен ред е втората му книжна изява по темата: Как да печелим от интернет?, която е и един от акцентите на интервюто, което успяхме да си откраднем между две бързи сделки за няколко милиона долара.

На колко клика разстояние е успехът в интернет?

Ако правилно се планира всичко, успехът е на 1 клик разстояние… Странно, сякаш съм чел подобна книга преди… или съм писал. И все пак – подготовката за този клик е причината за успеха, а не самия клик.

Защо реши да напишеш Как да печелим от интернет? именно сега?

Поради ,,Синдрома на десерта”. Това е явление, което открих преди години и му дадох наистина сладко име. Толкова сладко, колкото сладка е мисълта да напуснем работа и да се захванем с нещо, което е безкрайно несигурно, дори абстрактно, но то е нашата страст. Това е и масово явление – хората учат едно нещо „защото трябва”, но един ден се осъзнават, зарязват всичко и се захващат с нещо коренно различно. И тъй като интернет дава ужасно много възможности, голяма част от тези хора прибягват до реализиране на своя бизнес онлайн. Независимо дали ще правят софтуерна услуга, туристическа агенция или ще продават торти.

И все пак, как наистина да спечелим чрез интернет?

Hачините да правите пари онлайн са на практика безкрайно много. Буквално всеки, който има идея да прави нещо в интернет, може да намери и начин да изкарва пари от това. И точно затова давам стотици примери в книгата си и засягам различни бизнес модели, а читателят сам може да погледне своята идея през призмата на непознатите за него практики за обръщане на трафика, кликовете или последователите в пари…

В книгите си споделяш своя опит, но не те ли притеснява поне малко факта, че си като фокусниците, които разкриват тайните на магията… и споделяйки тези тайни със света, може някой да ти ги открадне?

Това е пътят към прогреса – когато откриеш нещо важно, сподели го със света и той ще може да се премести с една крачка напред в своето развитие. Когато учените споделят своите научни открития, те дават шанс на света да стигне от точка А до точка Б за по-кратко време. Вярвам, че с моите книги ние ще можем да създадем по-устойчива и успешна интернет среда. Така ще сме и по-подготвени за това, което ни чака само след 10-20 години. А повярвайте ми, промените ще са фундаментални.

Новата ти книга съдържа ли инструкции как да си намерим гадже онлайн?

Аз лично намерих такова… дори се ожених за нея. И така приключиха опитите ми в тази посока. Но познавам човек, който има написана книга по темата, която си търси издател и мога да ви дам нелегално копие от нея. Това само между нас, нали? J

Доколко и по какъв начин се е променил дигиталният свят, откакто написа първата си книга досега?

Cветът е същият. Просто технологиите са различни, а оттам и възможностите са значително повече. Когато писах предишната си книга, смартфоните не бяха в джоба на всеки, а дори и да бяха там, не всеки имаше интернет връзка постоянно. Сега това е различно и всеки може да следи онлайн магазина си или банковата си сметка в Гибралтар през приложения, докато се вози в метрото в Берлин. И аз го правя… само дето нямам още сметка в Гибралтар, но и това може да бъде уредено сравнително лесно пак чрез интернет.

Ако ти би могъл едно нещо да промениш в този свят, какво ще е то?

Ще се опитам да насоча вниманието на хората към важните неща. Защото интернет се напълни с приложения и сайтчета, които измерват цвета на зъбите ти и ти намират половинка, която харесва такъв цвят зъби, или измерат колко бързо ходиш, а някъде дори обясняват какви движения да правиш, за да си нарежеш хляб… Това са глупости и те заливат стартъп фондовете по целия свят. Милиарди се харчат за подобен тип мъртвородени идеи. Докато в света има много по-важни неща и ние можем да променим всичко около нас посредством мрежата  – да управляваме градския транспорт, такситата, държавните учреждения, да се лекуваме и да правим изследвания от разстояние, да намерим начин да копираме знания директно в мозъка си… Всичко това ще се случи, но докато произвеждаме фаст-фууд приложения за идиоти, важните неща ще се позабавят.

Можеш ли да продадеш книгата си с едно изречение?

Известен съм с това, че изреченията ми понякога нямат край, затова би било трудно и все пак нека опитаме: Ако не искате да допуснете всички възможни грешки за ваша сметка, а бихте искали да последвате моя опит и добрите практики за печалба – това е книгата.

А можеш ли да продадеш себе си?

Мога!

Какъв интернет успех би пожелал на нашите читатели?

Неизвестен. Пожелавам им да направят нещо, което да е толкова различно и абсурдно, че дори хора с опит като мен да не могат да си представят как и дали би работило. Рискът ще е огромен, но това ще им гарантира огромен успех.