Гийк с геймърски механизъм

Аз съм Стоян Траянов и това е моята геймърска изповед: безкрайно далечната 1998 бе първият ми досег до компютърна игра, което до голяма степен предопредели живота ми занапред. Всичките години, в които заедно с роднините и приятелите сме играли Galaxy, Contra, Super Mario на конзолите с дискети, които имахме вкъщи, ме бяха подготвили за следващата логична стъпка – гейминга на настолни компютри.

Подобно на повечето ми връстници, първите игри, които започнах да играя, бяха класики като Midtown Madness, Quake 2, Counter Strike, Revolt и редица други, за които младите днес сигурно дори не подозират. (Игрите обаче са си все толкова яки!) Излишно е да казвам, че цялото ми детство мина по залите, където се събирахме с тайфата и се потапяхме в поредната друга реалност.

Краят на 2004: паметният момент, когато се сдобивам с личен компютър! Излишно е да уточнявам, но все пак ще го направя: това пренасочи парите, които получавах за закуска, от средство за някой и друг час в залата към средство за закупуване на нещо за компютъра ми. Лека-полека се оформиха и новите ми мании – модинг (PC тунинг) и обсебването ми от различната (най-вече геймърска) периферия. След дълги години на фенско гледане по сайтове и многобройни опити за осъществяването на различни лични модинг проекти, най-накрая получих признание и започнах работа като автор на новини/статии/ревюта за най-престижния (по онова време) модърски сайт в България. Оттогава досега не съм спрял да се оглеждам за нови и интересни попълнения в сегмента на периферията.

Особенo зарибен съм на тема механични клавиатури и подложки за мишка, като и от двете си имаме собствена колекция, която се опитвам да разширявам постоянно. Първата ми механична клавиатура беше Razer Blackwidow със сичи Cherry суичове, като в момента скромната ми колекция наброява 8 клавиатури, някои от които са доста тежко модифицирани (да, правилно сте се досетили – тежко модифицирани от мен самия). Освен че съм преправял и/или поправял клавиатурите на много от приятелите ми, съм си правил и собствена такава, с което могат да се похвалят малко хора у нас… че и по света.

Извън работата ми в офиса на Оzone.bg се превъплъщавам като половината от Dota 2 кастърското дуо OgreCast. OgreCast стартира в средата на 2014, като тогава бяхме просто двама приятели, които искат да коментират Dota 2 мачове на български език. В момента организацията ни наброява повече от 10 човека, сред които коментатори на други игри, стриймъри, дизайнери, програмисти и автори на новини и статии. Страстта, която съм имал винаги към електронния спорт, бушува в мен и до ден-днешен, като активно следя сцената на голяма част от игрите, които могат да бъдат класифицирани като такива. Разбира се, най-вече ме интересува Dota 2 в момента, но мога да коментирам с всеки последните промени в CS:GO отбора на NiP и разпадането на Hearthstone дивизията на Nihilum.

Казано накратко: аз съм един огромен гийк, влюбен в това, което прави!