Геймър от зората на 8-битовата ер(отик)а

В живия живот съм Кристиян „Tool“ Cпасов и играя на видео игри, откакто се помня – може би повече от 25 години. Още в ранна възраст взех съдбовно решение – допуснах Atari 2600 да навлезе в ежедневието ми и от там тръгна всичко, впоследствие пък открих аркадните машини и заглавия като Captain Comando, The Punisher, Cadillacs § Dinosaurs, Street Fighter II, Mortal Kombat и много други класики от началото на 90-те години на миналия век. Тотално се влюбих в гейминга, като съм притежавал и тествал интензивно почти всички смислени конзоли, включително Nintendo, Super Nintendo, Sega Mega Drive II, Nintendo 64, Sega Dreamcast, PlayStation, Xbox… Общо взето, минали са ми буквално хиляди игри през ръцете и смело мога да твърдя, че съм една ходеща енциклопедия по темата.

Личният ми пик настъпи с премиерата на оригиналния PlayStation, с който имам един тон незабравими спомени и който именно ме зариби най-силно по видео игрите (няма да забравя поредици като Resident Evil, Tomb Raider, Final Fantasy, Crash Bandicoot, Metal Gear Solid, Tekken и още стотици хитове от блестящия каталог на Sony- конзолата). Определено мога да се нарека hardcore геймър, а множеството ми познания, постижения и това, че след толкова много години не съм сменил хобито си, а то се е превърнало в начин на живот, затвърждават твърдението ми. Обожавам Action-Adventure, TPS, Survival Horror, Hack & Slash, RPG и Fighting жанровете, а освен тях в последните 5-6 години съм силно зарибен и по така наречените indie заглавия – в тях намирам голяма доза носталгия, иновативен и различен геймплей и качество, понякога задминаващо повечето ААА заглавия. Обожавам видео игрите и културата, която ги съпътства и нямам търпение да видя посоката на тяхното развитие.

Поради голямата ми любов към гейминг форумите, блоговете и къмюнитито започнах и свой собствен блог на гейм тематика, който cлед това ме тласна да се захвана и с нещо малко по-серизоно. В края на 2012, заедно с още няколко човека основахме определяния като „най-адекватен в момента информационен портал на гейминг тематика в България“ – Rero.bg. За съжаление е доста трудно и неблагодарно да се прави нещо подобно у нас, но ние все още не сме се отказали и продължаваме да бъдем актуални. Отделно съм един от участниците в българският гейминг подкаст Gamers’ Voiceshop (GVS).

Тласкан от желанието да съм колкото се може по-близко до гейминг света, преди повече от 10 години започнах и професионално развитие, пряко свързано с него. След обиколката на няколко фирми в тази сфера се появих в естествения ми хабитат, пълен с гийкове, фенове и хора, които обожават сферата, в която работят – Ozone.bg.

Започнах работа в Ozone.bg  като мениджър съдържание, а година след това заех поста продуктов мениджър на секция Игри… или по-просто казано: в сайта се занимавам с това гейминг категорията да е актуална и интересна – доколкото, разбира се, позволява българският пазар.