Пъзели

Heye и Jumbo – новите попълнения в пъзела на Ozone.bg

Често в живота ни нещата са толкова ясни и логични, толкова очевидни, но ние – нарочно или не – отказваме да ги подредим, за да ги видим в тяхната цялост. Е, отдавна е открит начин да възпитаме в себе си това умение – да виждаме общото, което е създадено от множество пасващи малки детайли – и то забавлявайки се. Това „нещо“ се нарича ПЪЗЕЛ.

А идеята за пъзел възниква през 1760 година, когато Джон Спилсбъри – британски гравьор и картограф, решава да нанесе карта върху парче дърво и след това да изреже всяка от държавите по нейните граници. Хитро, нали? Той използвал тази пъзелна карта, за да преподава по-лесно география, а ефектът бил… „УАУ“ (не е характерен само в дамския свят и този на модата!).

А иначе, думата puzzle (пъзел) идва от глагола „pose” – озадачавам, разбърквам, дори усложнявам, като днешния смисъл на „пъзел“ е играчка, създадена да тества нечия изобретателност.

Е, готови ли сте да тествате своята, защото днес, ние от Ozone.bg, сме ви подготвили пролетна лавина (то си ѝ е и сезон), от творчески и класически, средни, малки и гигантски, с картини и снимки, шантави, дори фантасмагорични пъзели, които са създадени от мастодонтите в „пъзелирането“ – Heye и Jumbo – чиято пълна гама можете да намерите при нас.

Откъдето и да го завъртим, не можем да премълчим кога са „родени“ те и кои са техните „родители“, защото изобщо не едно и също дали имаш десетилетия и дори столетия успехи зад гърба си, или си се родил днес.

Jumbo – тук ще внимаваме с думата „мастодонт“, защото днешното им лого е слона Джъмбо, но не винаги е било така… Годината е 1853, а търговският пътник Енгелбърт Хаусман, който се премества от Германия в Холандия, оставя да го води вродения му бизнес нюх. Той прави голям магазин, в който се продава „абсолютно всичко“. Но това „всичко“ скоро се оказва доста сложно за поддържане, когато през 1860 г. Уилям Хоте, който се присъединява, „за да помага“ и предлага да се стартира нещо ново – в Холандия нямало игри и пъзели, затова било време някой да ги внесе! И така, колелото се задвижва. През 1917 г. се появяват конструкторите Meccano – метални, здрави, развиващи таланта на младите конструктори, а през 1930 г. се появява за първи път и логото със слончето Джъмбо.

След Втората световна война Jumbo се концентрират върху производството на игри с карти, като следва успеха на играта Ludo (Не се сърди, човече). На 100-годишнината на компанията, кметът на Амстердам връчва на компанията наградата “By Royal Appointment”. И сега идва една знаменателна дата – 1953 г. – когато Jumbo започват да произвеждат свои, собствени пъзели и стратегически игри. Първият пъзел е от 50 части и е предназначен за деца и… Така започва селекцията на автори, дизайнери, технолози, мениджъри, които да развият този бранш. И с разума, търпението и неотстъпчивостта на слона, Jumbo създават огромен каталог от пъзели, които се предлагат в множество серии – Луксозна, която носи името Falcon, а пъзелните картини в нея са не само като оригиналите – със същите живи цветове, перфектно пасване на елементите, минимално забелязване на контура на частите и удивителни природни и географски сюжети, наситени с множество детайли. Една от удивителните серии пъзели на Jumbo са създадени от Ян ван Хаастерен – голям, или не – най-голям в малките детайли, в онези дяволити улики, които оставят след себе си хората – за смях или размисъл. От 1980 година Jumbo и Ян работят заедно. А Ян прави комикси (за Доналд Дък), шаржове, смехотевични рисунки, които не могат да те оставят равнодушен.

Освен тази серия, Jumbo има и „Пътешествие из Британия“ – с романтика, много мисъл, красота и неподозирани и невиждани досега гледки от девствената земя, в която хората просто са се вписали. А вие я редите – част по част – и пресъздавате сами нейната красота.

Никак не можем да пропуснем и още една тяхна серия, създадена за онези, които обичат загадките – Wasgij (или написано на обратно JIGSAW – пъзел). В нея не се подрежда това, което се вижда на кутията, а ситуацията, която е причина или следва от нея. Затова – трябва много креативност.

Не че се хвалим, но в Ozone.bg можете да намерите пълна гама от пъзелите на Jumbo – най-хитовите, най-впечатляващите и дискутираните, а с тях да развивате и дарбата си за анализ – от такъв на околните, до вашия собствен!

И това съвсем не е всичко, защото при нас са и немските специалисти от Heye (задочно, с пъзелите си), които са тънки познавачи на вкусовете на онези любители-пъзелисти, които търсят нещо мистично и разпознаваемо, или пък нещо нетрадиционно, в шантава форма, със златисти елементи, с котки (от Росина Вахтмайстер), или с кучета (Марино Дегано), а защо не и с вещици (Виктория Франсес), със смешни, изцъклени животни, попаднали в масовка (Мордильо), с елементи от традиционно африканско изкуство (Тинга Тинга), с невъобразими по красота гледки от дивата природа (Александър Фон Хумболт), със загадъчни келтски дами (Крис Ортега), стилизирани природни мотиви (Рекс Рей), с карти на света (Райко Жигич), с чудовища (Зозовил), от колекция „Гледки“, чудаци в обществото (Майкъл Слак), масовки по библейски мотиви (Уго Прадес и Жан-Жак Луп), щури графити (Джон Бургерман), приказни страни (Замония) и др.

Иначе Heye са започнали „живота си“ с… „викане от своите балкони“, ама не за разни колбасени бонбони, а за немски компании, защото стартират като много успешна рекламна агенция, която открива пъзелите случайно. Това става… на Коледа, естествено (тогава стават чудесата!), когато през 1969 година правят календар, който висейки на стената подсеща за Heye през цялата година. И така – хората започват да се подсещат за Heye, а те – да правят пъзели, които винаги да напомнят за своите създатели.

А ние от Ozone.bg можем да ви напомняме, че пъзелите на Heye и Jumbo са не само отличен подарък – загадъчен и изтънчен, но и отлично забавление. А още по-хубавото е, че можете да ги намерите при нас на отлични цени и с безплатна доставка до дома ви!