Най-важните геймърски платформи за 2016

Най-важните геймърски платформи за 2016

Едно от най-важните неща за успеха на една платформа е подкрепата на разработчиците. Все пак, колко добър може да бъде един хардуер, ако той не разполага с най-добрите игри? Организаторите на Конференцията на разработчици на игри (GDC) проведоха анкета, която внася ясното относно това, кои платформи подкрепят със съдържание в момента по-голямата част от разработчиците и кои остават на заден план.

Неизненадващо, PC е определена за най-предпочитаната платформа за разработване, след като 52% от анкетираните посочват именно нея. Междувременно мобилните устройства успяват да се наложат като сериозна гейминг платформа. Смартфоните започват все повече да привличат разработчиците, заради голямата аудитория, която потенциално може да бъде достигната. Виртуалната реалност пък с бързи темпове започва да се оформя като гейминг платформата на бъдещето, увеличавайки популярността си сред разработчиците двойно спрямо миналата година.

Сред конзолите от настоящото поколение, PlayStation 4 получава по-сериозна подкрепа от разработчиците. Според анкетата, 28% от запитаните предпочитат да правят игри за конзолата на Sony, докато 23% са посочили като по-добра среда за разработване Xbox One на Microsoft. Конзолата на Nintendo, Wii U продължава да бъде игнорирана от огромна част от разработчиците.

Повече детайли ще намерите на Statista