10 нови заглавия, които си заслужава да прочетеш

Януари е, има сняг в изобилие и е толкова студено, че по-добре да не си показваме носовете навън. Какво по-добро оправдание от това, за да се сгушиш на топло и да се отдадеш на… четене. Ето ги и нашите 10 предложения за новите книги, които си заслужават:

„Първият човек: Животът на Нийл Армстронг“, Джеймс Харисън

Благодарение на достъпа си до частни документи и семейни архиви историкът Джеймс Хенсън разкрива пред читателя света на астронавта, чиято „малка стъпка“ промени човешката история.

Авторът се позовава на интервюта с над 120 души, включително 55 часа на откровения от самия Армстронг, за да създаде вълнуващ разказ за безбрежни простори, високи технологии и несъкрушима воля. Хенсън описва една изключителна епоха от историята на астронавтиката и задълбочено проследява пилотската кариера на Армстронг, за когото летенето винаги е било философия и начин на живот.

 

 

 

 

„Червенокосата“, Орхан Памук

В най-новия роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук действието се разгръща отново в любимия му Истанбул, а съдбата на главния герой е белязана от почти мигновеното присъствие на загадъчната червенокоса жена.

След една-единствена любовна нощ с нея той не може да заличи тайнственото присъствие на червенокосата през целия си живот и тази среща ще определя пътя му и всеки избор, който прави.

 

 

 

 

 

 

 

„Детски и домашни приказки“, Братя Грим

Оpигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpocлoвyтитe пpиĸaзĸи, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим най-сетне „проговориха“ на български в края на декември 2016 г. и мигновено се превърнаха в най-големия хит на годината.

Изданието, с което ни зарадваха от Deja Book (преводът е дело на Слави Ганев), вĸлючвa cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи, ĸaĸтo и пoдpoбeн пpeдгoвop.

„Paзбиpa ce, чe пpиĸaзĸитe ca зapaзни. Moжeш дa ги пpиxвaнeш. Te ca oбщoтo ни paзмeннo cpeдcтвo c oнeзи, ĸoитo ca бpoдили пo зeмятa пpeди дa ce poдим. Дa paзĸaзвaм нa дeцaтa cи пpиĸaзĸитe, пpeдaдeн ми oт мoитe poдитeли и пpapoдитeли, мe ĸapa дa ce чyвcтвaм чacт oт нeщo мнoгo cпeциaлнo и чyдaтo, чacт oт бeзcпиpния пoтoĸ нa живoтa“, казва един друг сладкодумен разказвач – Hийл Гeймън, a ние се присъединяваме към неговите думи с пожелание за още повече приказки, в които животът не е спестен.

 

„Писма от Дядо Коледа“, Дж. Р. Р. Толкин

„Писма от Дядо Коледа“ е едно истинско бижу, което ще краси всяка библиотека и ще вдъхновява и малки, и пораснали читатели.

Писмата, които по чуден начин пристигали, адресирани до децата на Дж. Р. Р. Толкин от 1920 до 1943 година, са великолепни истории за приключения и пакости, за битки с гоблини и пиршества с елфи.

Всяка илюстрация, марка и плик, изработени лично от Дж. Р. Р. Толкин, представляват същинско произведение на изкуството и са поместени заедно с пълния текст на писмата.

 

 

 

 

 

„Те живеят в нощта“, Денис Лихейн

Определят „Те живеят в нощта“ като „блестящ гангстерски трилър“, в който читателят се среща с „чаровни лоши момчета, фатални жени, тайна и бурна любовна афера, лоялни приятели и безмилостни врагове…“

Историята е ситуирана в епохата на Голямата депресия и Сухия режим, когато алкохолът се лее, куршумите свистят, а контрабандата и организираната престъпност в САЩ процъфтяват.

В тези опасни времена един мъж се заема със задачата да остави своята следа и да разбере дали цената на живота откъм тъмната страна е
непосилно висока.

 

 

 

 

„География на гения“, Ерик Уайнър

Защо в някои места в различни епохи е процъфтявал творческият гений? Кои са смесиците от фактори, които водят до израстването на човек с ум, който излиза от и многократно надхвърля установените граници? Можем ли да създадем условия за появата на гений там, където живеем?

Ерик Уайнър предприема пътешествие в различни страни и столетия, за да даде отговори на тези въпроси.

В тази своеобразна изследователска експедиция „той научава още защо бъркотията и хаосът благоприятстват появата на гения, защо мислим по-добре, докато ходим, как стридите са помогнали на Шотландското просвещение и защо без чумата не би започнал Ренесансът.“

Разказвачът е умел, разказът – увлекателен и ви гарантираме, че няма доброволно да искате да затворите тази книга. 😉

 

„Градска география“, Зорница Христова, Десислава Димитрова

Истинското приключение е да пораснеш!

По печално стечение на обстоятелствата Тони, Марти и Мая са предизвикани да търсят приключения не сред дивата природа, а в „джунглата“ на града.

Тук истинските зверове са малко по-различни – кучета и въшки. А важните битки са неочаквани. Но и градът има своето очарование и в него сезоните се сменят неотменно, а да се влюбиш в предателски лесно!

 

 

 

„Чистота“, Джонатан Франзен

Един дългоочакван роман на съвременния класик на американската литература Джонатан Франзен е вече факт на български.

На първо четене „Чистота“ е книга за „истинския живот”, който притиска главната героиня, а тя намира своя начин да се справи с усещането, че няма полезен ход.

Но когато погледнем извън очевидното, виждаме новата голяма книга за „човешките връзки и непостижимия стремеж за чистота в отношенията помежду ни и с околния свят.“

 

 

 

 

 

„Не сме тукашни“, Радостина А. Ангелова

Хора от различни земи разказват историите си. Въпросите са много, а отговорите може би не са тези, на които са се надявали или очаквали. Невидимите нишки на съдбата се оказват по-заплетени и повеждат героите на новия рома на Радостина Ангелова по пътя на човечността и опрощението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Слейд Хаус“, Дейвид Мичъл

Анотацията на „Слейд Хаус“ е запленяваща и не дава почти никакъв избор по отношение на това дали книгата да се чете, или не.

В мистериозна английска кръчма на всеки 9 години изчезва по някой странен човек. Хора, които изглеждат различни или самотни са поканени да влязат в Слейд Хаус. Първоначално не искат да си тръгват, а по-късно не могат. Каква е зловещата тайна? Когато разберат, ще е вече твърде късно.

Мичъл умело съчетава класическите елементи на роман на ужасите и въздействащ реализъм, с който описва живота на жертвите, простирайки се на пет десетилетия – от края на 70-те години до наши дни.