51 приказни планински кътчета от България

51 приказни планински кътчета от България

Последвай откривателския си дух с „51 приказни планински кътчета от България“

51 приказни планински кътчета от България e сбъднатата мечта на графичния дизайнер Радослав Донев. В необичайния албум са подбрани само част от фотографиите, резултат от над 150 пътешествия, запечатвани в продължение на осем години из българските планини.

Признавам, разтърсих се из пътеводителите, да уловя дали Радослав Донев не се е подал на модната тенденция за пътеводители из страната. Великолепието на снимките, лично правени от автора, както и че още първото място е от моя край – Северозападна България, снеха съмненията и подозренията ми. Един скептик се предаде пред фото албум, направен със сърце и с поетичен поглед и текст към планината. За някои от тях не бях чела или чувала. Ето ви примери: Черепишки скали (с тях започва албумът), Кобилини стени или връх Турлата (била съм толкова близко до него – на събор в с. Гела през 2002).

Радослав Донев е сложил едно до друго рядко посещавани езера и върхове, като Синьото езеро и връх Поглед в Рила или Типиците – група от три върха в Пирин и любими планинарски дестинации, като Мусала през лятото или Кончето в Пирин. Безмълвният език на една снимка се впива във въображението и прелиствам, прелиствам, преброявам, затварям очи: това лято не стигнах до Злия зъб (Рила), а как искам!

Привличат ме технически сложни маршрути, зимно обаче все още трябва да натрупам екипировка, опит, знание. Осъзнавам, че повечето от снимките са правени през останалите сезони. Зимата е изтляла, читателят е оставен предимно на лятното и есенно пиршество на цветовете. При всички случай всяко място е представено в подходящия му сезон.

Предимство на снимките е, че някои от известните върхове са снимани от необичаен ъгъл. Вътре в тях е вписана кратка и полезна информация за мястото, дело на Димитър Риков. Не просто местоположение, не само GPS координати. А любопитен факт, легенда, произход на името, който от раз да запомниш и да може да разкажеш, да свържеш с езерото, върха, резервата. Финалът на албума са резерватите Южен Джендем, Северен Джендем, Торфено бранище и Байови дупки.

Връщам се на онзи момент – вниманието към Северозападния край, чудно пропускан от туристи и не само. Минавали ли сте през прохода Петрохан, намерил място в албума? Учудвала ли ви е неговата красота? А как напоследък са изрязали дърветата? И зад онези, около пътя, назад има твърде много светлина. Болката на нас, идващи от ооонзи край. Ласкаят се очите ми, дивят се. Тайнствените кътчета от там са оголени за запознанство и нови посещения.

„51 приказни планински кътчета от България“ е колекционерски фотоалбум, от душата на планината, привличащ апетита на любителите на гледки и пейзажи „докъдето поглед стига”. За обичащите да са сред/в/отвътре на планината приказните кътчета предизвикват откривателския им дух и дават увереност за самостоятелно потапяне в магичната красота на българските планини.

Автор: Петрана Петрова, AzCheta.com