6 книги, които ще те уплашат не на шега

Дните в края на октомври често са съпътствани от коментари (преминаващи в бурни препирни) „за“ и „против“ Хелоуин в България. Този спор едва ли е особено състоятелен, най-малкото защото отбелязването му у нас и по света е факт. Ние предпочитаме да мислим за нощта на 31 октомври като време, в което бягаме от делничното, преобличаме се и се забавляваме напук на всичко, което ни плаши.

Затова ви предлагаме шест книги, които са идеални за четене в навечерието на Хелоуин!

“Сияние” на Стивън Кинг

По-голямата част от книгите на Стивън Кинг са наистина страшни – обсебват мислите на читателя и често му пречат да заспи. Но за да не обобщаваме (защото едно обобщение няма да е коректно) си избрахме третия роман на Краля – „Сияние“, който го утвърждава като един от майсторите в жанра.

Хотел „Панорама“ има ужасна слава, но въпреки нея Джак, съпругата му Уенди и малкият им син се преместват да живеят там. Всичко върви по план до мига, в който нещо зло се пробужда и е привлечено от петгодишния Дани, който притежава „сиянието“.

Сияние” е страшна и стряскаща история за най-тъмните кътчета в човешката душа и ум, която започва като обещание за ново начало и ескалира в кошмар за мъж, опитващ се да убие собственото си семейство.

Препоръчваме на хора със здрави нерви, които са готови да останат будни нощ или две.

“Призрачно” от Чък Паланюк

Чък Паланюк е различен във всяка своя книга и няма как да не го уважаваме за това.

Историите в “Призрачно” най-вероятно ще ви смутят, отвратят и ужасят, но е възможно и да ви разсмеят с онзи нервен смях, който ни дави, когато пълният абсурд е безпощадно реалистичен.

Паланюк няма жал към читателя. Къса парчета плът, скъсва всичко, което отличава човека от гладния див звяр. В случая зверовете са гладни за внимание и слава, моралът е мъртъв, а “нормално” е мъгляво понятие, което някой някога е чул, но не е сметнал за необходимо да разбира. Резултатът – 23 истории, споени в един роман – майсторска гротеска и брилянтна социална сатира.

Внимание! Четете “Призрачно” на собствена отговорност и бъдете готови някой да бръкне в главата ви и сериозно да поразклати каквото намери там.

“Отвъд стената на съня” от Х. Ф. Лъвкрафт

Лъвкрафт е една от най-значимите фигури в света на американската литература на ужаса. Писател, който поставя основите и от когото се учат (и надграждат) следващите поколения. Според него най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е този от непознатото. И ние няма как да не се съгласим.

Препоръчваме ви сборника с разкази “Отвъд стената на съня”, които ще ви отведат в най-страховитите кътчета на времето и пространството, ще ви покажат съвсем нови дефиниции за “страх” и “космос”, за да ви отделят от онова “спокойно островче на невежеството, издигащо се сред черния океан на безкрая.”

“Кралят в жълто” от Робърт У. Чеймбърс

Говори се, че всеки, който прочете мистериозната пиеса “Кралят в жълто”, попада в капана на лудостта. Но ще попречат ли тези слухове на любопитните да пристъпят в света на мистерия и мрак, който изглежда толкова примамлив?

Оригиналните сюжети и език на Чеймбърс в комбинация с майсторско изграждане на атмосферата, са благодатна почва за читателското въображение. Ако посмеете да погледнете зад кориците на този сборник с разнообразни истории, бъдете готови да потънете дълбоко в най-големите си страхове, потискани зад маската на цивилизоваността.

„Градска готика” от Брайън Кийн

Сюжетът на “Градска готика” едва ли ще ви изненада. Колата на група младежи се поврежда в опасна част на града и те решават да потърсят подслон в стара изоставена къща. Те вярват, че къщата е необитаема и че там ще дочакат в безопасност помощта, но се лъжат. В мазето живеят страховити създания, които са доста изобретателни в начина, по който посрещат неканени гости. И “забавлението започва”!

“Градска готика” е „сплатeрпънк” – хорър, който залага на физическото отвращение, а не на чисто психологическия страх, за да ужаси читателя. Затова в никакъв случай не го препоръчваме на хора, които лесно се гнусят. Физическите саморазправи са брутални и разнообразни (не ни се иска да навлизаме в подробности), а сцените са натуралистични.

“Мълчанието на агнетата” от Томас Харис

Мълчанието на агнетата“ не е точно хорър, но наистина ни побиват тръпки от тази книга. Психотрилътър на Томас Харис с годините се превърна в класика в жанра, а д-р Ханибал Лектър несъмнено е един от емблематичните злодеи в литературата.

Бившият психиатър с извратени вкусове и повишен интерес към злото в човешката природа се изправя срещу неочаквано достоен съперник – стажантката от ФБР Кларис Старлинг. Кой ще надделее в тази борба на живот и смърт? И на какво е способен човешкият ум? Все въпроси, чиито отговори ще ви стреснат. С майсторски психологизъм Харис ни отвежда в мрачния свят на масови убийци, абсолютно зло и борба с личните кошмари.