Абъркромби се завръща с Полукрал

Абъркромби се завръща с „Полукрал“

Джо Абъркромби е един от най-бързо развиващите се съвременни автори. Абсолютно заслужено има адски много фенове, защото всичко, което съм прочела от него, е просто обсебващо. Още с трилогията „Първият закон“ си спечели челно място в личните ми класации.

Абъркромби изгражда прекрасни неутрални персонажи, към които се привързваш страшно много, световете, които описва са просторни, интересни и с богата история, сюжетът е динамичен, бойните сцени са написани майсторски, със замах, а обратите, с които те удря са толкова изненадващи, че понякога ти трябва време за осъзнаеш какво си прочел току-що. Всяка негова книга е чакана с трепет и прочитана на един дъх, защото темпото на историята не ти позволява почивки или бавно четене.

Обаче… Полукрал (изд. Colibri)…е точно обратното. Историята е изключително кротка. Действието е по-скоро лежерно. Като цяло, първата книга от трилогията „Разбито море“, е малко нетипична, поставена до другите произведения на Абъркромби.

Сюжетът се върти около Ярви, който е скромен, невинен, втори син на крал, който е доста агресивен и краен в мнението си за децата си. Ярви няма нищо общо с класическата представа за това какво трябва да бъде един мъж в неговото кралство. Той не е воин, не е агресивен, от него не блика тестостерон в излишък. Няма амбиции за трона, не е добър с меча, най-вече защото е роден с недъг – едната му ръка е недоразвита. Заради това, сами се досещате, изобщо не е любимец на когото и да било. Човекът иска да стане пастор и всички да му се махнат от главата. Но Създателя (да не би току-що да оприличих Абъркромби с бог? Да, май точно това направих!) има други планове…

Освен чудесния, кротък и изстрадал главен герой, в „Полукрал“ се сблъскваме с перфектни второстепенни герои, които се конкурират кой е по-готин. Доста е важно да спомена, че женските персонажи са много добри, защото в този жанр рядко се срещат героини, които да ми харесат безкомпромисно. Историята е многопластова, вълнуваща и изненадваща.

С две думи: перфектна книга!

Автор: Диана Василева, „Аз чета“