„Астрофизика за заети хора” – забавно пътешествие в дебрите на астрофизиката с Нийл Деграс Тайсън

„Астрофизиката е наука, в която романтичното въображение
се съчетава със здравия разум,
за да търси и открива една по една тайните на Вселената”,
Роса Виктория Муньос Димитрова*

 

Астрофизика за заети хора” е остроумно поднесен научнопопулярен разказ за това, докъде е стигнала науката в изучаването на Вселената и мястото на човека в нея. Книгата ще се хареса на хората, изкушени от науката, които обичат да размишляват за това, което се крие извън непосредствения ни свят, но нямат достатъчно време, за да се отдадат на страстта си. Във всеки случай, тя е чудесно и забавно упражнение по критично мислене, така че дори научните дисциплини да ви плашат до смърт (с всичките си данни, теореми, уравнения и… цифри), не бива да се плашите от тази книга.

Нийл Деграс Тайсън започва логично с „Големия взрив“, който води началото на всичко познато на този свят. Подробно обяснява за събитията, настъпили веднага след началото на света. Като казвам подробно, не се шегувам:

Това е времевият интервал от t=0 до t=10 на -43 секунди след началото и преди Вселената да нарасне до 10 на -35 метра в диаметър.

Приблизително мога да се ориентирам, че говорим за кратък период от време. Но точно колко кратък? Този мини интервал от целия житейски път на Вселената е кръстен „Епоха на Планк“.

В книгата са посочени както древни разбирания за Вселената, така и последните схващания за нея и някои от неудобните, но всепризнати загадки, чакащи някой нов Айнщайн или Нютон, който да смае човечеството с теория за естеството на тъмната материя или тъмната енергия.

Най-точните измервания към днешна дата показват, че тъмната енергия е най-важната фигура в цялата история, отговаряйки понастоящем за 68% от цялата маса и енергия във Вселената; тъмната материя съставлява 27%, а обикновената материя едва 5%.

Това означава, че ние изобщо не знаем какво представляват 95% от всичко на този свят според нашите познания. Учените много добре знаят какво не знаят и не го отричат.

След „Големия взрив“ са се образували три химични елемента – водород, хелиий и литий. Към днешна дата на водорода се падат 90% от всички елементи в Космоса при всякакви мащаби. Оказва се, че на Земята вече сме способни да създаваме нови химични елементи или поне такива, за които до сега няма данни да са намерени в естествена среда.

За мен “Астрофизика за заети хора” си беше експеримент и излизане извън зоната ми на книжен комфорт. А любимото ми лично откритие от срещата ми с Нийл Деграс Тайсън е, че повърхностното напрежение кара всяка материя да се стреми към сфера. С изключение на кристалите и отчупените скали, всичко останало се стреми към кръглост – от капките до Вселените. И това ако не е поезия и чиста проба съвършенство!?

Ако искате да знаете, кои закони действат на Земята и в Космоса, кога и как се е образувала Вселената; ако се интересувате от тъмната енергия, която ускорява разширението на пространството, и от тъмната материя, която превишава в пъти видимата, но все пак остава скрита; ако искате да научите за стремежа на материята към кръглост, за невидимата светлина, за това какво има между планетите, за екзопланетата Земя и да се спуснете в размишленията за космическата перспектива, но нямате време да се ровите в дебелите книги, „Астрофизика за заети хора” ще ви бъде безценен помощник.

* Роса Виктория Муньос Димитрова е един от най-талантливите млади астрономи в България. Мога с часове да говоря за отдадеността ѝ към науката и за храбростта ѝ, но не разполагам с достатъчно ефирно време. Едно от най-прекрасните ѝ качества е, че освен блестящ учен, тя е и вдъхновяващ оратор. Изключително успешно лекува фобията ми към естетсвените и формалните науки, подхранва любопитството ми към света и чупи всякакви клишета.