Хюга, или 10 идеи за щастлив живот

Хюга е начинът, по който датчаните се справят със стреса, преумората и ужасните климатични условия в страната си. Решението на тези мъдри скандинавци е елегантно и изпълнено със смисъл, който ги дистанцира от негативното в ежедневието. „Малък наръчник по хюга“ на Майк Викинг (изд. „Хермес“) е красив пътеводител в изкуството да се наслаждаваш на обикновените удоволствия, който ще ви даде най-малко дузина идеи за това как да направите живота си по-хармоничен и щастлив.

Предлагаме ви 10 хюгаизживявания*, които са наистина вдъхновяващи и ни подсещат за „малките радости“. Не ги пропускайте:

 

1. Приглушено осветление и свещи навсякъде
Датчаните са издигнали в култ съвършеното осветяване на помещенията. Ярката светлина ги ужасява, а свещи се палят всекидневно и навсякъде. Целта е създаването на усещане на топлина и спокойствие.

2. Камини
Ароматът на горящи дърва и пукотът им в камината… Играта на пламъците и отраженията им! Камината е във висша степен хюга.

3. Несгодите
За истинско хюгапреживяване е важно нещо другаде да не бъде наред. Ако сме се събрали в планинска хижа с любимите си хора и пием чай пред камината, бурята навън ще е идеалното хюгадопълнение. Тоест съвършенсто може да се постигне само в комбинация с неговия антипод.

4. Скромността
Да навираме постиженията си в очите на околните е не само проява на лош вкус, но и напълно несъвместимо с хюгафилософията.

5. Да се обградиш с правилните хора
Човек не е вселена, затворена сама в себе си. Ние имаме изначална и неотменна потребност от човешки контакт. Хюга е да си заобикоелен с правилните хора, които обичаш и цениш.

6. Домашно приготвеното
Всичко приготвено, ушито, построено с ръце добавя 10 точки по скалата на хюга. Защото работата с ръце, която има за цел да създаде нещо, което да „погали“ сетивата ни, е изключително удовлетворяващо.

7. Природата
Всичко естествено – от външността до материите и мебелите, е на огромна почит в култа по хюга. А разходките и пикниците сред природата са едни от начините за пълноценна почивка.

8. Създаването на чувство за свобода
Чувството, че сме свободни, е едно от главните условия за щастие. БВП не е единственият фактор за постигане на високи стандарти на живот. Важно е времето, прекарано с най-близките и свободата да оставим проблемите на работа и среса в офиса.

9. Почивката
Балансът между работа и свободно време и възможността за пълноценна почивка са може би в основата на чувството за щастие. Да имаш време да почетеш книга, да караш колело, да помързелуваш или просто да помечтаеш… Без да бързаш за никъде, без крайни срокове и угризения! Звучи просто, а носи толкова неподправена радост.

10. Не на големите очаквания!
Нереалните очаквания към бъдещето не са направили никого щастлив. Датчаните се съсредоточават върху „тук“ и „сега“ и въпреки че изглеждат здраво стъпили на земята, година след година оглавяват класациите за обща удовлетвореност и постигане на висок стандарт на живот.

 

* Датчаните образуват съставни дума с „хюга“ от всичко. Тук ще им подражаваме в словотворчеството.