„88 съвета от номер 8“: Когато Стоичков те учи на футбол

Легендите в спорта се раждат на игрището – на футболния терен, на боксовия ринг, на тенискорта, на тепиха за борба. Това, което ги прави големи шампиони, не изчезва с окачването на екипа на гвоздея след края на спортната им кариера. Това, което ги прави шампиони, остава да се предава на следващите поколения, докато се намери следващата голяма звезда.

В този смисъл, Христо Стоичков е наистина светъл пример като спортна легенда, въпреки всички негови личностни недостатъци. Създател и вдъхновител на редица детско-юношски школи по света, Камата от години работи за разпалването на страст към футбола у хиляди деца. Сега го прави и задочно – чрез книгата си със съвети за начинаещи „Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8„, издадена преди дни от Книгомания.

От тайни за правилна стойка при спиране, водене на топката и изстрел, през хитринки за надвиване на противника, та чак до важни постулати за същността на футбола като екипен спорт – 190 страници, които всеки фен трябва да има (без значение дали симпатизира на това, което е останало от ЦСКА или „Левски“).

И макар съветите на Стоичков да ми се струват като прекалено шлифовани от редактор/съавтор, то илюстрациите на Христо Тренев към всяка от хитрините са страхотно допълнение, което ще ви даде усещането, че изобщо не сте напускали препълнения стадион.

В ръцете на дете тази книга може да означава много мечти. Просто му дайте шанс и обичайте футбола заедно.