Какво ще открием за себе си в “Освен този живот”?

Какво ще открием за себе си в “Освен този живот”?

Виждайки изданието на “Освен този живот” на Патрик Нес (изд. Студио Арт Лайн”), определено ще ви се прииска да открехнете вратата на корицата и да надникнете в един провокативен, дистопичен янг адълт роман за живота отвъд и за това, което пропускаме покрай нас.

“Момчето се дави. Не го довършва водата; довършва го студът.”

Така историята на Сет започва след смъртта му. Гладен, жаден, гол и най-ужасяващото – сам, той се събужда насред Англия, в дома от детството си, на километри от Америка, където загива. Всеки път, когато заспи, сънищата му изглеждат толкова реални, измъчвайки го като в един болезнен капан на спомени. Сънува разбитото си семейство и малкото си братче Оуен. Сънува момчето, което обича. Понякога спомените са лоши, понякога са добри, но винаги са мъчителни. Първоначално Сет предполага, че това е неговият личен ад, но всичко му изглежда толкова странно, че започва да търси нещо освен този живот, в който е попаднал.

С невероятна гениалност и умение Патрик Нес изгражда образа на главния герой посредством тези спомени, бавно и внимателно, разплитайки нишките на времето преди смъртта му. Погледнати от друга перспектива, тези моменти изглеждат различно, предизвикват други емоции и променят всички разбирания на Сет за него самия, за семейството му, за любовта, за съществуването.

“Никога ли не сте чувствали, че освен този живот трябва да има още нещо, нещо повече? Че то е някъде там, някъде отвъд, на косъм от вашия досег, точно там, където не можете да го стигнете…“

“Освен този живот” е книга със собствено сърце. Ще ви подтикне да си зададете много въпроси и ще ви остави да си отговорите сами, преживявайки “приключението ѝ”. Креативен, различен роман, философски и емоционален, който дълбае дълбоко в човешката същност. На места ми напомняше за „Ние, лъжците“ от Е. Локхарт – напрежението до последната страница, неочаквани обрати, а по някакъв странен начин ме подсети и за „Всички наши места“ на Дженифър Нивън.

Ако сега трябва да правя класация за най-добра книга, която съм прочела през 2015, то определено ще поставя “Освен този живот” на първо място. Патрик Нес е от авторите, които силно препоръчвам на всеки един тийнейджър, защото определено ще промени и развие възгледите му за света, както и на всеки един възрастен, защото човек постоянно има нужда от напомняне за отговорностите си към околните и всичко заобикалящо ни.

Автор: Гергана Петрова, AzCheta.com