Nerf

Nerf – нерФозните,но безопасни детски оръжия

Помните ли игрите на фунийки в детството, които свивахме от листове „западни списания“ и се превръщаха в средство за „локално поразяване“? А стрелбите с прашка, когато бащата на съседското момче звъни у вас, за да се оплаче задето сте го улучили със скоба?  Е, днес всичко това е „опитомено“ и направено наистина безопасно, като е останало достатъчно интересно и забавно, за да е в полезрението на младите стрелци, войници, шпиони и бунтовници – децата. Тук говорим за нова технология, за наистина забавни и уникални оръжия, които оставят на децата възможността да извикат: „Огъ-ъ-ън!“ – и  да се затичат напред в атака, но без опасността да се наранят. Сигурно се сещате вече, че става дума за Nerf – запазената марка на Parker Brothers, която днес вече е собственост на Hasbro.

Характерното за нея е именно това – всичките детски оръжия Nerf са направени от иновативни материали, а амунициите са от пяна която е мека и не наранява. Сред най-продаваните детски модели, един вид АК-47 в света на играчките, е техният бластер, който стреля със стрелички, направени от Nerf-пяна. Странно или не, но това детско снаряжение е изобретено през 1970 година, поради което и повечето Nerf продукти са в ярки (диско), неонови цветове.

А, ето и слогъна, който ехтял в детските уши и отеквал в сърцата им през 90-те години – „Или Nerf, или нищо!“

И да се чудим, и да не се, още тогава приходите от марката са били около 400 милиона долара годишно. Явно войната много продава, дори и на бъдещите войници.

Материалът Nerf е разработен от Parker Brothеrs, които дефилират с първия си продукт – полиуретанова топка от иновативната си пяна. Технологията за производството на този материал е чрез пускане на CO2 през смола, което я прави пореста, мека и лека. Рекламата на Nerf пяната гласи: „Хвърлете топката на закрито и няма да счупите с нея лампата, няма да разбиете прозорец или да навредите на бебето или на някой възрастен.“ И така неусетно на пазара се „търкулват“ и намират своите потребители повече от 4 милиона топки Nerf. Следват някои по-големи техни варианти, при които името „Нърф“ става много популярно. Между 1991 и 2000 година гигантът Hasbro се бори за пълен контрол над марката и успява. А тя си се развива без почивка, като се появяват стреличките, които и днес децата изстрелват с бластери, както и редица видео игри и аксесоари.

През февруари 2013 година от Hasbro оповестяват – излиза серия оръжия, която е предназначена за момичета – Nerf Rebelle. Първият продукт е Heartbreaker лък, който става сензация още същата година, като в края ѝ излиза и цяла книга, посветена на оръжията Nerf – The Ultimate Nerf Blaster Book. Тя проследява „Nerf историята на войната“ – от N-Strike, през Dart до Vortex blaster. Някой ден сигурно ще продължи с днешните и утрешните модели.

А, ето и някои от най-популярните сред тях:

За Nerf Sports (N-Sports) може да се каже, че са гамата на марката от различни по размери и предназначение топки, които са с разнообразни цветови схеми. Тук ще открием Nerf Sports’ Vortex sub-line – футболна топка от Nerf пяна, която е с формата на торпедо и възможности да прелита много големи разстояния.

Nerf Blasters – това са най-известните продукти на марката, познати на децата по целия свят. Те представляват различни по размер детски оръжия, които изстрелват стрелички от нърф пяна. Амунициите могат да варират по размери, цвят, като някои дори светят в тъмното. Част от бластерите имат пълнители, други са на барабанен принцип, някои са автоматични, а други се зареждат ръчно. В тази група най-популярни са сериите: N-Strike, която излиза през 2004 година, както и подобрената версия от 2012 г. – N-Strike Elite.

През 2011 г. марката представя следващото ниво бластери, които стрелят с меки пластмасови дискове, облечени в пяна – Vortex. Те могат да изпратят дисковете на разстояние почти 20 метра и са в 3 цветови схеми – зелено, светло оранжево и бяло, а дисковете им светят в тъмното.

Други оръжия Nerf са Zombie Strike и Rebelle, които покоряват сърцата на онези, които харесват историите за зомбита, както и на момичетата, които се оказват също толкова добри стрелци, колкото и момчетата. Сред най-новите амуниции за бластерите са стреличките, които могат да пренасят тайни, шпионски съобщения. Те са с подобен на камуфлажен дизайн, а разчитането става с поставяне в специална капсула.

Друга разновидност на оръжията Nerf са вдъхновени от филмите за Тор и Один – N-Force.

Тук се включват различни мечове (отново от пяна), чукове и брони.

Не по-малко вдъхновяваща е и „хидро“ линията, в която влизат водните бластери, пистолети и оръдия Nerf – Super Soaker, които очакваме скоро и на нашия пазар.

Други серии на Nerf са Lazer Tag (създадена по сери лазерни играчки от средата на 80-те г.) и линията Nerf Dog. Последните са създадени за забавление на кучетата и техните стопани, като включват различни топки за гонене и носене, които се хвърлят, изстрелват с ръце и дори при настъпване с крак.

През 2011 марката Nerf получава две престижни награди, като едната е „Най-добра момчешка играчка на годината“ за Nerf N-Strike, както и наградата „Играчка на годината за открито“ за Nerf Super Soaker Shot Blast на Американския международен панаир за играчки в Ню Йорк.

През 2014 г. Nerf Zombie Strike Crossbow печели наградата „Най-добра екшън играчка“ на U.K. Toy Fair.

Сигурни сме, че това са само част от отличията за марката, а за всички нейни български почитатели на Ozone.bg сме събрали едни от най-предпочитаните модели, като доставката им до вашата врата е безплатна.

Защото е казано още през 90-те години: Или Nerf, или нищо!