Ревю на хитовата настолна игра Сплендор

Една от най-новите, преведени на български игри, ще ви потопи в атмосферата на Ренесансова Европа. Играчите в Сплендор са в ролята на търговци на скъпоценни камъни – с тях те развиват бизнеса си, купувайки си мини, кораби, магазини и други благинки и печелейки престиж. Ако съберат достатъчно обекти и престиж, току виж спечелят благоволението на някой благородник, което съответно носи още повече престиж. Който пръв достигне до 15 точки престиж – печели играта.

Като правила, Сплендор се обяснява за точно 5 минути, не отнема много време и е доста приятна. В хода си всеки играч-има избор между няколко действия – взима определен брой чипове, представящи съответния по цвят скъпоценен камък – диамант, сапфир, рубин и т.н., които никога няма да наричате така (вярвайте ми), а ще са си просто бял, син, червен кристал, купува си определен обект (карта) или си го резервира. Картите-обекти генерират още ресурси в определен цвят и дават възможност по-евтино да се купуват други карти.

Когато се съберат определен брой карти от един вид, се печели благоволението на даден благородник. Интересна механика е, че видовете обекти са разделени на 3 вида, според цена и точки които дават. Най-евтините са главно мини и картиери и повечето дори не носят точки престиж. Но пък те са и най-много и в някои моменти дори няма да трябва да плащате с чипове, за да купите някоя. Второто ниво карти са транспорти и разни оценители на кристали, те вече носят точки и съответно са по-скъпи. Третите карти са най-малко и най-често играч успява да си купи не повече от 1-2 от тях в игра.

Със сигурност трябва да кажем и поне 2-3 думи за чудесните компоненти на играта Сплендор. Артовете са много добри – играта е с няколко награди за 2014 година и една от тях е именно за арт. Интересно е да се отбележи и че благородниците, чието благоволение се мъчиш да спечелиш, са истински исторически личности от периода, чиито образи са представни от популярните им от ренесансови художници визии. Със сигурност, дори и да не сте големи фенове на изкуството ще разпознаете английския крал Хенри VIII.
Най-готиният компонент на настолната игра, обаче си остават чиповете. Не случайно ги наричам така – те са си масивни пластмасови чипове, подобни на тези за покер. Напечатаните на тях скъпоценни камъни са на някаква готина седефено-изглеждаща хартия и изглеждат много приятно.

  • Брой играчи: 2-4
  • Възраст: 10+
  • Време на игра: 30 мин.

И ако сте стигнали до тук на това ревю, ви остава само да си вземете играта и да съберете приятели – дори и без четене на правилата сте готови за първия си Блясък (както са превели заглавието колегите-вносители).