Ревю на пъзел “Blue Lake” от Alexander Von Humboldt

Има мечти, които са толкова големи, толкова мащабно-изумителни, че сме убедени в тяхното невъзможно сбъдване. Те обаче печелят всеобщото ни уважение и дори възхищение – заради усилията на мечтателя, постиженията му и неговата неотклонност от целта. Такава мечта е имал един от най-известните съвременни пътешественици, географи и изследователи – Александър фон Хумболт. Той искал „да изобрази целия материален свят – от мъглявините в Космоса, до мъховете върху гранитните скали“. И работил за това през целия си живот, като събрал в 30 тома информация за изумителни чудеса на Вселената – от описания на биологични видове, до изследване на промяната в химичния състав на водата.

За да продължат по своеобразен начин делото му, от световноизвестния производител на пъзели „Heye“ са направили уникална по качество и подбор на кадрите серия панорамни пъзели, на които са изобразени зашеметяващи гледки от красотата на земната природа. Всички панорамни пъзели можете да видите на нашия сайт.

Днешното ни ревю е посветено на един от тях – „Blue Lake” (Синьото езеро в Нова Зеландия). Включването на този кадър в серията пъзели „Александър фон Хумболт“ съвсем не е случайно – това езеро е с най-чистата вода открита от учените на планетата ни, а нейната прозрачност е като тази на дестилираната вода.

Без повече бавене се „гмурваме“ в пъзелните части, защото ревю ни чака 🙂

Издател: Heye
Име: “Blue Lake”, серия Alexander Von Humboldt, 1000 части
Размер: 94.5 x 32.6 cm

 

Кутия:

Още в началото ни грабва кутията, която изглежда наистина луксозна. Тя е здрава, печата е много качествен, а размера ѝ е като на самия пъзел – панорамен.

Както при повечето известни марки и тук по страните на кутията е сложено логото на Heye, името на серията, това на конкретния пъзел и размерите му, както и баркода на продукта.

Откриваме и годината на издаване на пъзела.

На гърба на кутията има информация за големия учен и пътешественик Александър фон Хумболт на 5 езика, както и други пъзели от серията, които са с различен брой части – 1000, 2000 и 6000.

В кутията има сертификат за качеството на пъзелите Heye, малък каталог на компанията със снимки и информация за техните продукти, както и инфо за техните аксесоари, които помагат при реденето.

Това е много полезно, защото се вижда какво многообразие имат от автори, арт стилове и как варира броя на частите им.

Картината:

Неописуем пейзаж (спиращ дъха), който на първо четене леко притеснява и ни кара да се запитаме – това рисува ли се или се реди? И дали е възможно да се подреди? Ние казваме ДА и сме готови да отворим плика с частите.

Качество на пъзела:

Частите са тънки, сравнявайки ги с повечето марки (Ravensburger, Educa, Gibsons, Schmidt), но пък не влизат навсякъде, а само където е точното им място.

Отлично са щанцовани – нямаше неразделени елементи, нямаше липсващи или повредени части.

Пъзелът не може да се вдигне и обърне с лекота, затова ще е нужна подложка поне от две мукави (например).

Цветовете след нареждането са си същите като картинката на кутията. Не се открива разлика между печата на капака и готовия пъзел.

Реденето:

Предстои, както всеки си казва, сложната част – реденето!  Но, не е толкова сложно, колкото си мислите. Ние си направихме кафе, извадихме си, както си говорим помежду си в случая, „жълтото и зеленото“, но по традиция започнахме от рамката.

След като нагласихме секторите с жълто и зелено, се пренесохме към тъмната скала вляво, както се вижда и небето.

За финал оставихме белите скали, които са половината пъзел.

Понеже бяха доста части, сортирахме ги по форма и започнахме по-бързо да редим. Затова съветът ни е – можете и вие да постъпите така, за да можете по-скоро да видите творението си завършено.

Времето, което ни отне реденето беше 3 часа и половина, което е даже нормално за пъзел от 1000 части. Заслужаваше си всяка минута!

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria