Ревю на пъзел “Lighthouse Crash”, Heye

Много от нашите братя (и сестри де!) по страст са щури по пъзели със забележителности. За да ги зарадваме, а и да им покажем още едно измерение на това, което ги кефи, днес сме подбрали нещо нетрадиционно, дори с белези на шантавост. Чували ли сте за Наклонения фар в Хейе? Ако не сте, това няма да ви представи като невежи по география, защото тази “изгърбена, намигаща на моряците кула” не е жертва на архитектурна грешка, нито на природен катаклизъм. Тя е имала близка среща с кораб, който по всичко личи е плавал към нея с амбициите, (а и постигнал успех) да бъде разделен на две половини. Може би наследниците на плавателния съд са били двама и адвокатите са решили подялбата да стане така.

Но, стига сме дрънкали – нека кажем на какво сме се спрели днес – картината е “Катастрофа във фара” и е дело на художник, който може да спира времето – Робърт Крисп (Robert Crisp). Всяко негово произведение е лудо комичен поглед в най-напечения момент от някакво меле, катастрофа, тъпканица, суматоха. И всичко е застинало в средата на движението, точно като така масовото напоследък “замръзнало селфи” или “mannequin challenge”. Самият Робърт казва за себе си: “Аз наблюдавам хората – какво правят и какво си мислят, че правят и после рисувам, като улавям онази част от секундата, която е най-важна, най-ценна и казва всичко!”. А картините му са като комикси, като анимации, като нещо дишащо и движещо се, а най-важното – разсмиващо. Защото Крисп може да представи и най-страшното бедствие комично.

Така е направил и с нашия “наклонен фар”, който се огъва под напъна на връхлитащия го кораб. Десетки моряци, животни, лазунки, пирати са плъпнали по палубата, в трюма, по мачтите… И всеки разказва някаква негова история, има своя траектория, предизвикана от някакви сили.

Тази забележителност – Фарът, изникнала в страната на пъзелите “Heye”, ще редим днес – с интерес и усмивка. Защото живият живот има нужда от смях, за да не се вкисне и по-скоро, за да не ферментира (защото не става на уиски!).

 

Издател: Heye
Име:  “Lighthouse Crash”, 1000 части
Размер:  50 x 70 cm

Кутия:

Тук ще блеснем със завидни познания по геометрия, защото това щуро нещо – пъзела – идва в също толкова щура кутия, която е триъгълна (с триъгълно сечение) и по-конкретно е с формата на триъгълна призма (ако сте позабравили що то – има Google, но и ние можем!).

Тя няма лице и гръб, има просто страни, които ни казват: “Създали са ни, за да те грабнем и да не те пускаме, защото вътре има нещо ИЗКЛЮЧИТЕЛНО!”

Та кутията – здрава, стабилна, пърфект печат! И нека си го кажем – ако искате да блеснете с подарък – това е вашия пъзел (както и останалите на Heye, които идват в същите щури кутии.)

А, ето какво има по нашата: логото на фирмата, автограф на автора, името на пъзела, размера му, баркод, детайли от картината, брой части и това, че има постер.

Освен това има страна, на която е дадена цялата картина, име, автор и брой части.

На втората от “триъгълните страни” има лого, брой части.

Вътре има и, познайте какво, ужасно голям постер на картината, много ги обичаме едни такива големи и шарени… Ох, много се радваме на тези постери, защото от тях гледаш, докато редиш. На гърба му има представени други пъзели на марката.

Картината:

Чували ли сте „гръмнал бойлер в тръстика“? Ама представете си това чудо да е било пълно не с вода, а с всякакви бои в ярки цветове. Е, такова е чувството, когато се изправите пред тази картинка. Шарена, та дрънка! Все едно е анимирана, ама в карикатури, с всички цветове на дъгата… Това е всичко, което може да пожелае едно дете, като нас, а надяваме се и като вас!

Качество на пъзела:

Хубави парчета, добре си пасват, няма несрязани, липсващи, а праха вътре беше нормално количество. Не могат да се местят по-големи наредени части с лекота, но пък като се съединяват, изглеждат доста добре. И цветовете са страхотни!

Реденето:

И познайте дали рамката е готова… ДА!

В 99% от случаите редим първо нея, но това скоро ще се промени, защото аз казвам така! Аз мъж ли съм или… само кавалер?!

Така – на първо четене решихме да извадим платната. Покрай зеленото платно се появи и зелената врата, която се оказа долу, но така и така я изровихме и сглобихме.

След тях започнахме да строим кривия и изпълнен с хубави цветове фар – купола му, интересен рикошет на гюле, и това синьо и кръгло нещо…

И да не забравим лилавото платно, което самò изскочи.

После попълвахме тъмното и мрачно небе, запълнихме липсите между платната, водата, която се вълнуваше, и ѝ видяхме сметката.

За финала оставихме пиратите, които са в двете разцепени части на кораба.

Направили сме няколко снимки на отделни елементи от картината, за да може да се посмеете и да се опитаме да ви предадем това хубаво настроение, което автора е закодирал в нея.

А… ето го и финала. Да си признаем грам не ни се приключваше, защото искахме още много време да търсим комичните съвпадения, които ни откриваха гениалния замисъл на художника.

Усмихвахме се дълго след като и последното парче се намести на мястото си. Но ще направим още неща на Крисп! Обещаваме!

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria