Ревю на пъзел Приказна земя от Trefl

Пъзел „Приказна земя”, фотография и ретуш: Карас Йонут, 1000 части, Trefl

Когато избирахме пъзел за днешното ревю, доста се двоумихме с какво да ви изненадаме, в каква посока да поемем, за да предложим нещо различно – като арт и качество. Затова се спряхме на поляците от Trefl, които са определени от публиката, че са категория B – Acceptable Quality (приемливо качество). Тук се намират пъзели, които бихте взели на всяка цена, защото харесвате картината. А, повярвайте ни, този издател има уникални. Ние се спряхме на картина, която в последствие се оказа колаж от специално обработени снимки. Поразровихме се за автора, който се оказа румънец – Карас Йонут, роден през една от зимите в края на 70-те години на ХХ в. Самият творец нарича себе си фотограф и „фото механик”, използващ въображението си и Photoshop. В картините му има загадъчни цветове, сюрреалистичен поглед, според който приказното може да е тъмно и мрачно, в тях живеят реещи се във въздуха момиченца, огромни слонове карат колела, красавици плуват в морето на гърба на огромни риби, просяци се отдалечават по тъмни алеи към светлината. Всичко това идва от детството на Карас, от страстта, с която го зареждат студеното време и зимите, както и от дисекцията на човешките сънища.

Избраният от нас пъзел се нарича „Приказна земя” и е своеобразен триптих, като във всяка част виждаме по един от любимите персонажи на фотографа-художник – малкото момиченце (най-често той снима дъщеря си, която е сред основните му музи), сърната, дървото и лодката. Три кадъра, които са в съвършена хармония и нямаме търпение вече да наредим и споделим с вас.

Издател: Trefl, 2015 г.
Име: Fairytale land, Карас Йонут, 1000 части
Размер: 68.3 x 48 cm

Кутия:

Кутията е с малко по-различен дизайн от стандартния за Trefl, но си е здрава и плътна. На предната част виждаме картината, броя части, логото и надпис, че този пъзел е част от колекцията “Romantic Puzzle“.

По страните на кутията са изображенията на отделните части на картината, името на серията пъзели, броя части, размер, име на пъзела, баркод, данни за фирмата.

Отзад на капака има показани другите пъзели от  серията “Romantic Puzzle” (можете да ги намерите всички при нас ТУК.)

Картината:

Trefl определено успяват да ни впечатлят с колажите си! И този не остава по-назад. Картината е със страхотни цветове, въпреки че самата тя не е много ярка, цветовете са наситени и лесни за разпознаване. Не успяваме да свържем името на пъзела „Приказна земя“ с изображението, но картината е интересна и успява да ни пренесе на полето с мелницата без усилия. Дали пък не усещаме и вятъра, огънал дърветата?

Качество на пъзела:

В кутията беше само плика с частите.

Парчетата са плътни и дебели, добре изрязани и пасват перфектно, без да остава разстояние между тях.

Улесняват ни с пренасянето на по-големи наредени части и пъзела сякаш се подрежда сам. Принта върху парчетата също е на доста добро ниво и няма проблем с разпознаването на детайлите.

В процеса на реденето, обаче, забелязваме няколко минуса – парченцата се нараняват изключително лесно, дори само при разделянето им, а също и пасват на места, които не са техните. Това ни създаде известно неудобство при реденето на небето в средната картинка.

Реденето:

Започнахме с рамката и след това двете бели, отделящи линии. Тъй като редим трима човека не усетихме кога завършихме пъзела!

Единият нареди първо момиченцето и мелницата.

Другият нареди двете дървета.

Третият – листата и небето на дясната част.

Когато ги събрахме на пъзела – половината вече беше готов!

След това продължихме с лодката и морето, тревата.

За накрая оставихме най-трудното – небето.

Както споменахме вече, това че парченцата не влизаха само на едно място доста забави реденето, но като цяло се справихме доста бързо.

Нареждането му беше истинско удоволствие, а и картината си заслужава всяка въздишка по небето!

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria