Ревю на пъзели Титаник, Чудесата на дивото и Норвегия

Тъкмо вече се бяхме замислили дали не ви омръзваме с нашите „захаросани“ ревюта – „чудесни“ и „прекрасни“, „най-качествени“ и „изумителни“ пъзели, които представяме, затова решихме да изберем и нещо, което от международните пъзел-експерти е класирано в категория C, заради по-тънките си части и форма, която позволява едно парче да пасне на повече от едно място. Затова – нека представим днешното „кисело бончбонче“ – Пъзел 3 в 1 от холандската компания “King”.

Това ще рече – в една кутия пристигат 3 различни пъзела по 1000 части (толкова различни, че дори се чудим по какъв критерий са ги съчетали в трио). И понеже сме се клели преди да започнем да правим тези ревюта, че ще казваме „Истината, само истината и цялата истина!“, нека се разберем отсега – очаквайте изненади в ревюто – както „солени и горчиви“, така и наистина изненадващо приятни.

Издател: King, 2014 г.
Имена на трите пъзела: „Titanic“, „Wonders Of The Wild“ и „Norway“, 3×1000 части
Размер на всеки пъзел: 68 x 49 cm

 

Кутия:

Както вече разбрахте, днес разглеждаме пъзел 3 в 1, затова на кутията вместо една са представени три картини –„Титаник“, „Чудесата на дивото“ и „Норвегия“. Кутията е стандартната за Кинг – синя и без допълнителна информация по нея. Стабилна с добър печат.

В нея намираме 3 плика с пъзели по 1000 части и 2 по-големи изображения с картинките за редене, което улеснява разглеждането на детайлите.

Ако обичате да си помагате, като гледате модела, това е доста удобно приложение към пъзелите, тъй като е по-практично за хващане, местене и взиране от опаковката.

Други допълнения в кутията нямаше (лепило, каталог или поставка).

Картините:

Първият пъзел, който отваряме е „Титаник“. Картината разказва за еуфорията около качването на кораба и изпращането му. Годината е 1912, а датата 10 април – Титаник очаква мига на своето първо плаване до Ню Йорк. Летят конфети, всеки бърза да си качи багажа, а някои тъкмо пристигат с каляските си. Картината е сякаш излязла от самата история (или филма с Ди Каприо) – автентична и въздействаща.

Затова и на нас се предава вълнението около първото плаване на Гиганта. Художникът Стив Крисп (Steve Crisp) си е свършил работата страхотно и дори имаме усещането за движение и динамика на фигурите, конфетите, даже Титаник ни се струва като напрегнат атлет на старта. За жалост знаем трагичната развръзка за толкова много хора и се опитваме да отгатнем кои от хората на пристанището ще се спасят. Толкова за самата картина, иначе пъзелът е раздвижен с много персонажи и детайли, а качеството на печата е доста добро и без проблем различаваме чертите на пасажерите.

Отваряме и следващия плик – „Норвегия“. Откриваме без затруднение, че това е фотография (както пише отпред на Гюнтер Грютенхайн). На преден план са цъфналите ябълкови дървета, а гледката към Синята Планина и свежестта на езерото в далечината дават усещане за кристална чистота. По отношение на пъзела – цветовете са добре наситени и няма разлика с картината на кутията. И, нека сме честни отново, не сме най-големите фенове на точно такъв тип пейзажи, но някъде дълбоко в нас един любопитен глас нашепва: „Дали някога ще можеш да застанеш пред тази горда планина и да видиш всичко това със собствените си очи?“

Оставяме за накрая „Чудесата на дивото“, защото предполагаме, че ще е най-приятния за редене от трите. Отново раздвижена картина с много живот в нея. Дело е на художника по „подводния екшън“ Хауърд Робинсън (Howard Robinson).

Това е като глътка свежест за съзнанието ни, което иска да си почине от пейзажа.

Качество на пъзела:

Оставаме изненадани от различното качеството на трите пъзела! Докато „Норвегия“ и „Чудесата на дивото“ са с приемливо тънки части (все пак оставащи заедно без да се разпадат), то в „Титаник“ намираме обичайните за King тънки части.

Всеки редящ знае, че това намалява удоволствието, тъй като е трудно да се местят по-големи наредени фигури. НО – въпреки всичко трябва да бъдем честни – всеки елемент на „Титаник“ си има едно единствено място, не ни кара да вадим кристалната топка и да гадаем дали е за тук.

Освен това частите са гладки и без допълнително восъчно покритие. Като още един минус за „Титаник“ е, че при готовата картина се забелязва повдигане на някои от частите, заради което пъзела не е равен при прокарване на длан по него. За да сме абсолютно честни – това не се среща при другите два пъзела от комплекта.

Тук е момента да изтъкнем едно сериозно предимство на колекцията от 3 пъзела по 1000 части в една кутия – цената им е такава, че наистина изкушава.

Реденето:

„Титаник“

Започнахме от рамката. Както споменахме по-горе – трябва да се внимава, защото трудно стои свързана.

След това наредихме хората с открояващи се дрехи – дамите в жълто, синьо и червено – лесно разпознаваме и отделяме парченцата за тях.

Корабът също може да се отдели лесно, както и небето и конфетите, затова после направихме и тях.

Не срещнахме затруднение в нареждането на небето, тъй като и по него има разнообразни детайли (конфетите, въжетата на кораба и няколко гларуса.. или чайки).

За последни оставихме „да натоварим“ на Титаник куфарите и хората, които бяха събрани на едно място, но и това не успя да ни предизвика достатъчно.

„Норвегия“

Отново наредихме първо рамката, но заедно с нея отделихме дървото отляво.

След като бяхме готови и с двете, се „гмурнахме“ в езерото, което лесно се различава от частите на планината и лесно го „преплувахме“.

После настана хаос! Уж редихме останалата част от зеленината, но постепенно преминахме и към ябълковите цветове, и планината, а накрая – всичко едновременно!

Пъзелът е приятен за работа и се реди с лекота!

„Чудесата на дивото“

При толкова много живини не е лесно да се реши откъде е най-подходящо да се започне реденето!

Все пак правим рамката, а след нея се „стрелнаха“ жълтите рибки. После и папагала започна да „дърдори“, а после, лека полека „занадничаха“ и още няколко морски обитатели.

Последни „заплуваха“ костенурката и странното същество под нея, което не разпознахме.

За финал може да кажем, че оставаме с раздвоено мнение за комплекта, защото сме категорични, че два пъзела са приятни за нареждане, поради по-доброто качество на парченцата, а третия остава с доста забележки! С една дума – „потопихме“ само „Титаник“.

За King не сме променили особено мнението си, защото имахме шанса да опитаме луксозната Disney серия, която беше с отлично качество – не редиш, а твориш света на детството.

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria