Ревю на пъзел “Роботи”, Heye

Сигурно няма на света четящ човек, любител на фантастиката, който да не е чувал за трите (в последствие четири) азимови закона на роботиката. Нулевият (и най-висш от тях) е, че един робот не трябва да причинява вреда на човечество с действие или бездействие. Разглеждайки в този контекст едно удивително произведение – картината “Роботи” на американския художник Хенри Стинсън – бихме казали, че неговите 70 робота не само не вредят, а вдъхновяват и носят истинско удоволствие, защото от Heye са ги превърнали в пъзел от 2000 части, който смятаме да редим днес. А, както казва самия художник, неговите картини се занимават с илюзиите на физическия свят, “защото трудно ще намерите двама души, които виждат едно и също физическо нещо по еднакъв начин и това е така, защото животът по своята същност е 98% нематериален”. Дали пък идеята на неговите “роботи” не е, че ние, нашите материални обвивки, са тези машини, ограничени в триизмерността? Дали пък те не са онези 2%, които допълват истинския живот? Докато редим, ще мислим върху това – може пък да се разпознаем сред някои от 70-те робота. Едно, обаче е сигурно – ние сме истински машини в реденето на пъзели и сега смятаме да го докажем.

Издател: Heye
Име: “Роботи” (Robots)
Артист: Хенри Стинсън (Henry Stinson)
Брой части: 2000
Размер: 97 x 69 cm

Кутия:

От Heye знаят отлично, че особените, специалните, уникалните неща трябва да се поднасят подобаващо, затова и този пъзел идва в кутия от онези, красивите, триъгълните, които са идеални за подарък! Ние сме влюбени в тях и по-скоро в съдържанието им, което никога досега не ни е подвеждало. Но, по същество – освен нестандартна, кутията е много стабилна, от дебел картон, шарена – запазена марка на Heye.

По страниците ѝ има: лого на марката, име на пъзела и подпис на автора с детайли от цялата картина, брой части, баркод, размери на пъзела, данни за марката, име на пъзела, партиден номер, име на автора, един път голяма и хубава картинка на пъзела и отделни увеличени части от нея.

Вътре имаше огромен постер на картината, която ще редим на гърба му няколко предложения от марката и един подробен каталог.

Картината:

Колаж от всякакви роботчета – в 70 цветни квадрата. Ако сте фенове, има да я гледате дълго време. Голяма пъстрота, която е доста приятна за окото.

Качество на пъзела:

Хубави парчета, не са от най-дебелите, но са нормални за Heye. Нямаше липсващи или несрязани. Праха в плика беше в норми. Печата е с реалните си цветове. Всичко си е супер. Сега вече идва шоуто.

Реденето:

Вече знаете – или редим рамката или сме я отделили. В случая я наредихме, шарена е (доста) и да сложим ограничение, все пак е 2000 части.

Тук се реди по цветове, или поне ние тази стратегия единодушно решихме да следваме.

Извадихме жълтото, зеленото, светло синьото и едно специфично лилаво.

Стана хаоса… Той не се промени след обръщането на частите. Опитахме да го намалим, като си направихме по една голяма чаша кафе и пак обсъдихме стратегията. Ароматната напитка по някакъв особен начин фокусира редящия и насочва погледа му към следващото точно парче!

Ще ви покажем първите ни 2 ЦЕЛИ робота

 

Радвахме се, като деца, на всяко едно наредено тенекиено човече.

След това дойде ред на розовото. Момичетата полудяха от кеф, нямаха търпение, а аз отидох за втора чаша кафе… Тактично.

Останаха червеното и оранжевото и то при доста добра светлина. Мога да кажа, че се нареждаха сами.

Крайният резултат може вече да се види.

Заслужаваше си времето, инвестирано в този пъзел! Отне ни скромните 7 часа, но ги усетихме като някакви си 15-20 минути. Забавлявайте се и вие, приятели! А, ако в един момент докато редите се почувствате като роботи, не се притеснявайте – това са само 2% от реалността!

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria.