Грегъри Дейвид Робъртс

Старо, но златно: Шантарам

В новата ни месечна рубрика „Старо, но златно“ ще ви представяме книги, които вече отдавна не са нови, но за сметка на това са си извоювали постоянно място в сърцата на читателите и дори нерядко още се промъкват в класациите на най-продаваните книги, които обикновено иначе са заети от нови заглавия. Това ще са книги, които са специални за много, много хора, и които са доказали своята стойност и заслужават да бъдат припомняни пак и пак.

Започваме с една книга, която при появата си на българския пазар преди няколко години мина почти незабелязано, но постепенно натрупа читатели и в един момент просто избухна – това е „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс, завладяващата история за приключенията на един бягащ от закона австралиец в екзотичната Индия. Мащабен и пъстър, романът съчетава приключенски, любовни, криминални и какви ли още не нишки. Огромният му обем му носи само позитиви – и мисля, че повечето му читатели ще признаят, че и тези над 850 страници са недостатъчни, за да му се наситят истински.

Вижте и ревютата за книгата в „Книголандия“ (“Шантарам” е една от най-прекрасните книги, които съм чел в целия си живот, това е истината. По своята същност тя е съвършена. Защото е откровена, откровена до болка и до усмивка.) и „Аз чета“ („Шантарам“ е превъзходен, интересен, увлекателен роман. Книгата е пълна с красиви думи, умело изписани изречения и небрежни на пръв поглед мъдрости.)

Новините около книгата включват разработката на филм, по който работи Джони Деп, и продължение на книгата с име „The Mountain Shadow“, което може да излезе от печат в рамките на годината.