12 любопитни факта за харизматичния Питър Динклидж

Остроумният и похотлив Тирион Ланистър се превърна във вдъхновение и любимец на хиляди фенове на сериала „Игра на тронове“, но едва ли успехът му щеше да бъде толкова голям, ако не бяха брилянтната игра и талантът на американския актьор Питър Динклидж. Той е харизматичен, забавен и умен не само на екрана, но и в реалния живот; безспорен пример, че здравата работа и отдадеността винаги дават желания плод. Представяме ви 12 интесени факта за неподражаемия Питър Динклидж:

  1. Роден е на 11 юни 1969 г. в Мористаун, Ню Джърси, в семейство на учителка по музика и застрахователен агент. Има по-голям брат, който е музикант.
  2. Питър страда от ахондроплазия – нарушение във вкостеняването на растежния хрущял и е висок едва 135 cm. Родителите и брат му са с нормален ръст.
  3. Завършва училище в Делбъртън, а после продължава да учи в колежа „Бенингтън“ във Върмонт, където се дипломира през 1991 г.
  4. В началото на 90-те напуска родния си дом и се мести в Бруклин, за да се посвети на актьорската си кариера. Не преследва успеха на всяка цена, като отказва да играе роли, които се подиграват с ръста му.
  5. Известни филми с негово участие са „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“, „Най-гневният мъж в Бруклин“, „Пиксели“, „Хрониките на Нарния: Принц Каспиян“, „Рицари от съвремието“, Човешката природа, „Елф“, „Виновен“ и сериалите „Аз съм с нея“, „Клъцни/Срежи“, „Рокфелер плаза 30“. Озвучава персонажи от анимацията „Angry Birds: Филмът“, „Ледена епоха: Континентален дрейф“ и играта „Destiny“.
  6. Заради блестящата си актьорска игра, Динклидж получава не само повече екранно време в „Игра на тронове“, но и признанието на гилдията – печели изключително престижните награди „Златен глобус“, „Еми“ и „Сателит“.
  7. Динклидж е бил единственият избор на Джордж Мартин за ролята на Тирион, но дълго е обмислял дали да приеме предложението.
  8. Той препоръчва Лина Хийди за ролята на Церсей. (Няма как да не му признаем отличния нюх!) Двамата актьори са приятели много преди стартирането на „Игра на тронове“.
  9. Динклидж е вегетарианец и подкрепя американската организация за защита на животните „Farm Sanctuary“.
  10. Питър е отличен певец. През 90-те години е бил фронтмен на пънк бандата Whizzy. Участник е и в музикалния проект, вдъхновен от „Игра на тронове“ и осъществен от Coldplay.
  11. Женен е за театралната режисьорка Ерика Шмид от 2005 г. Двамата имат дъщеря.
  12. Динклидж има активна гражданска позиция и се превръща в неформален говорител за правата на „малките“ хора.