17 интересни факта за неподражаемата Емилия Кларк

Познаваме Емилия Кларк най-вече от страхотното ѝ превъплъщение в  Денерис Таргариен в сериала на HBO „Игра на тронове“, създаден по бестселър поредицата на Дж. Р. Р. Мартин. Но какво знаем за истинския живот на актрисата? Не много. За да поправим този пропуск, тук събрахме седемнайсет интересни факта за талантливата английска театрална и филмова актриса:

  1. Емилия Кларк е родена на 23 октомври 1986 г. в Лондон, но израства в Бъркшир. Майка ѝ е бизнесдама, а баща ѝ – звукорежисьор в театъра.
  2. Интересът на Кларк към театралната сцена се проявява още в съвсем ранната ѝ възраст – когато е на 3 години и гледа мюзикъла „Boat Show“, по който баща ѝ работи.
  3. В училищните си години актрисата страдала заради формата на веждите си, но майка ѝ имала едно желязно правило, което гласяло: „Не взимай наркотици, не прави секс, не си пипай веждите!“ И често казвала на дъщеря си, че ще е благодарна за тях, когато порасне. Мъдра майка!
  4. През 2009 г. завършва британската драматична школа „Drama Centre“ в Лондон, в която са учили звезди като Колин Фърт, Пол Бетани, Пиърс Броснан.
  5. Тя играе няколко малки роли в телевизията, преди да получи първата си голяма роля в „Игра на тронове“. Превръща се в Денерис само година след като завършва колеж.
  6. Избрана е да изиграе Денерис с огромана доза късмет, тъй като първоначално ролята е дадена на Тазмин Мърчънт, която изненадващо се отказва. Кларк разполагала само с 24 часа, за да се подготви за прослушването и била доста неуверена в себе си. А за да се яви на кастинга, излъгала тогавашния си работодател, че е болна.
  7. Подобно на друга звезда от сериала – Лина Хийди, Кларк ползва дубльор за голите си сцени в „Игра на тронове“.
  8. Освен че е талантлива актриса, Кларк има и музикален талант: пее, свири на кирата, пиано и флейта. А освен валириански, говори още френски и немски.
  9. Валирианският език, който Денерис говори, е измислен от професора по лингвистика Дейвид Д. Питърсън. Той е създал повече от 2000 думи, още преди да бъде написан сценарият за първия сезон. Професорът споделя възхищението си от Емилия Кларк и нейната упоритост да научи валириански и да го говори толкова естествено.
  10. Емиля Кларк играе главна роля и на Бродуей! През 2013 г. тя е Холи Гоулайтли в класиката „Закуска в Тифани“ по едноименния роман на Труман Капоти.
  11. През 2015 г. изиграва Сара Конър във филма „Терминатор: Генезис“, а през 2016 се превъплъщава в Луиза Кларк в сърцераздирателната драмата „Аз преди теб“ – кино версия на бестселър романа на Джоджо Мойс.
  12. Предложена ѝ е ролята на Анастейжа Стийл от „Петдесет нюанса сиво“, но Кларк отказва, заради голите сцени.
  13. Конското сърце, което Халееси изяжда, наподобява желето, от което се правят гумените бонбони и също има сладък вкус.
  14. Въпреки че героинята ѝ в „Игра на тронове“ е блондинка, Емилия има тъмни коси, затова рядко я разпознават в ежедневието.
  15. Когато била студентка, работела като агент по недвижими имоти и барман, за да си плаща наема.
  16. Кларк е в „Игра на тронове“ от самото му начало и печели почти по 500 000 долара на епизод.
  17. За героинята, която я направи световноизвестна, Кларк споделя: „С помощта на Денерис успявам да вдъхна самоувереност на много жени и млади момичета и да им покажа, че могат да бъдат много повече от нечии съпруги или приятелки“.