5 книги, които искам да прочета през декември

Читател с читател не си прилича. Различаваме се по предпочитания, навици, четем едни и същи книги по различен начин. Но ни обединява любовта към четенето и книгите и… ненаситността. Читателят винаги е „жаден“ за още. Списъците и купчините ни с книги, които чакат реда си, често достигат тавана (буквално и преносно).

За да не излезе ситуацията от контрол, съм решила да не си набавям повече от 5 нови заглавия за четене за месец. Днес ще ви представя книгите, които искам да прочета през декември и какво се надявам да открия в тях.

Дали ще се оправдаят очакванията ми? Ще почетем – ще видим!

„Вера“ на Александър Снегирьов

Към романа на Александър Снегирьов „Вера“ ме привлече един откъс, който започва така:

„Всичко започнало през декември хиляда деветстотин тридесет и седма година, когато дядото на Вера прочел в „Правда“ стихотворение на Сулейман Сталски и решил да кръсти първородния си син в чест на лезгинския поет*.

Катерина, по онова време вече негова законна съпруга, не искала да се омъжва. Опитала се да се удави, но баба ѝ я измъкнала от водата и я завлякла пред олтара. Женихът бил шантав мужик, но пък имал къща.“

Когато прибавих любопитството ми към съвременната руска литература, подклаждано и от заглавието, и от обещанието за „сгъстена, кинематографична, емоционална проза“… е какво повече да искам от бъдещето си четиво?!

Представям си необятни образи, полагащи равни грижи за доброто и за злото у себе си, изградени с щрихи и детайли. Представям си красиви жени, които не знаят какво искат, но не могат да бъдат опитомени нито от времето, нито от обстоятелствата… Представям си войни, любов, мизерия и разкош.

„Моите красиви рога“ на Радостина Николова

Обичам да чета детски книжки и не се срамувам да си го призная. В списъка ми за декември включвам и „Моите красиви рога“ на Радостина Николова.

Надявам се да разгледам и прочета още една добра история за порастването и за отношението ни към различните и различното, където майсторски илюстрации обогатяват разказа и ни карат да се върнем към книгата отново.

 

„Трескав блян“ на Джордж Р. Р. Мартин

Книгите за сделки с Дявола винаги са ме привличали и не мисля скоро да променям из основни предпочитанията си. Затова няма да мога да устоя и на „Трескав блян“ на Джордж Р. Р. Мартин.

Мрачна история, развиваща се по мрачни води… Ще можеш ли да изплатиш дълга си, ако се сродиш с тъмните сили, за да осъществиш мечтите си. Каква е цената на човешкия живот, на свободата, на неутолимия стремеж към съвършенство?

Готически роман, който нямам търпение да разгърна!

 

„Фантазии и сънища. „Градива“ на Вилхелм Йенсен“ на Зигмунд Фройд

Психоанализа на роман? Фройд? Разбира се, дайте книгата насам!

Всъщност искам да прочета това есе на Фройд от много време и силно стисках палци да има нови издание.

Фройд анализира „Градива“ на Вилхелм Йенсен – историята на млад археолог, който се влюбва в барелеф, изобразяващ гръцка девойка, от психоаналитична гледна точка. Фантазиите на младия мъж добиват налудна форма и той се самоубеждава, че тя е загинала при изригването на Везувий, което погребва Помпей през 79-а година, „заминава за Помпей и там намира Градива, която може би е дух, а може би – живо момиче.“

„203 предизвикателства за пътешественици“ на Мария Ангелова

Надявам се тази книга от създателите на двете части на чудесните „50 места, които да посетим в България“ да бъде забавна и да ме предизвика на направя неща, от които се страхувам или които отлагам (незнайно защо и за кога); да ме изтръгне от ежедневието, защото всеки „нужда от малко промяна“.