5 страхотни книги, вдъхновили 5 cтpaшни филма

5 страхотни книги, вдъхновили 5 cтpaшни филма

Хелоуинският октомври ни подсети не за един, а за цели пет чудесни романа, послужили за основа на наистина качествено кино – предвид традициите на празника не очаквайте любовни предложения, а стабилна доза хорър за най-заклетите и закоравели жанрови следовници.

Дракула (1897) на Брам Стокър

Един от върховете на късната викторианска литература, абсолютен жалон на готическото изкуство и почти енциклопедична хроника на човешките страхове, слабости и страсти, шедьовърът Дракула на Брам Стокър е сред книгите, най-интензивно и разнообразно екранизирани в цялата ни поп-културна история. Някои от най-запомнящите се адаптации са дело на режисьори-класици като Фридрих Мурнау, Тод Браунинг, Терънс Фишър, Вернер Херцог и Франсис Форд Копола, а ролята на безсмъртния граф е била изпълнявана от десетки актьори, най-легендарен от които е британецът сър Кристофър Лий.

 

Заклинателят (1971) на Уилям Питър Блати

Историята на едно невинно момиче, превърнато в проводник на извратения, циничен и безмилостен демон Пазузу, е един от най-скандалните и шокиращи романи от 70-те години на миналия век. Bдъхновен от yж реални събития, бестселърът Заклинателят на Уилям Питър Блати е трансформиран с вещина от Уилям Фридкин през 1973 г. в не по-малко въздействащ и неостаряващо велик екранен ужас с участието на Линда Блеър, Макс фон Сюдов и Елън Бърнстийн.

 

Интервю с вампир (1976) на Ан Райс

След семейна трагедия младата по онова време Ан Райс канализира страданието си в творческа посока и резултатът е един от най-важните мейнстрийм романи на десетилетието – Интервю с вампир е своеобразна реставрация на вампирския поджанр, а харизматичният антигерой Лестат се превръща в един от най-запомнящите се образи на съвременната художествена литература. Да не забравяме и съвършената роля на Том Круз в превъзходната адаптация на Нийл Джордан от 1994 г. – чиста проба качество, както на книжната, така и на филмовата арена.

 

Сияние (1977) на Стивън Кинг

Едва ли има нещо, което да не е написано или казано за паметния призрачен хит Сияние на Стивън Кинг – трагичната история на Джак Торънс, който под влияние на изолацията, а и на разни нечисти сили, вилнеещи из пуст хотел в Колорадо, напада семейството си в пристъп на ярост и умопомрачение. Едноименният филм на гениалния Станли Кубрик остава в архива като непреходно постижение на седмото изкуство. (Горещо го препоръчваме на родните студенти по филмова и телевизионна режисура , за да се научат как се работи с камера.)

 

Покани ме да вляза (2004) на Йон Айвиде Линдквист

Започваме да се чудим дали селекцията не е компрометирана – от пет заглавия цели три са на вампирска тематика. Само че студеният шведски ужас Покани ме да вляза е толкова дяволски добър, че ако не го бяхме поместили, сигурно самият Йон Айвиде Линдквист би ни посетил някоя нощ с касапски нож в ръката и с отмъстителен кървясал поглед. Още повече, че книгата му води до появата на две чудесни екранизации – по-добрата е дело на сънародника му Томас Алфредсон, а нелошата щатска версия е снета от Мат Рийвс.

 

Толкова от нас засега – весело изкарване на Хелоуин… и не пропускайте да светнете лампата преди да си легнете!