Геймърски пад

Геймърски пад – как да изберем?

Кои са най-важните подробности, които трябва да знаем при избора нов геймърски пад.

В момента на пазара има стотици, ако не и хиляди различни геймърски падове. Голяма част от тях се различават единствено по външния си вид, докато други са коренно различни като характеристики. На фона на целият този своеобразен продуктов хаос е много лесно човек да се загуби и да няма идея към която точно стока да се насочи. В следващите редове ще се опитам да ви дам възможно най-подробна информация, така че изборът ви да е максимално адекватен според нуждите, които имате.

 

Нека започнем от основните начини по които се разделят падовете:

 

  1. Класификация на подложките по тип.
    Най-разпространените на пазара подложки за мишки са текстилните. Това са така наречените меки геймърски падове, който са сред най-предпочитаните от геймърите по света заради това, че са абсолютно непретенциозни и всякакъв тип мишки работят на тях, без значение дали са от скъпите геймърски или от по-евтините офис мишки. Обикновено са с дебелина между 2 и 6 милиметра, като най-разпространените са точно по средата – 4 милиметра. Основната им дебелина идва от гуменото покритие, което помага на геймърския пада да не се приплъзва по масата/бюрото и само най-горната част е с текстилно покритие, което пък от своя страна помага на мишката да се плъзга гладко и безпроблемно. Определено това са най-комфортните геймърскии падове, заради мекотата си, но и най-бързо износващите се (особено тези от 2 милиметра).Вторият по популярност тип са твърдите геймърски падове, които за разлика от текстилните имат горен слой от пластмаса, метал (алуминий) или друг тип сплав. Както се разбира от типа им, те са по-трудни за пренасяне насам-натам, защото не могат да бъдат навити на руло и е лесно ако не внимавате да ги натиснете и изкривите/счупите необратимо. При тях скоростта на плъзгане идва за сметка на комфорта, защото няма мекотата на текстилните, а алуминиевите освен всичко останало, държат студено. Издръжливостта им е на осезаемо по-високо ниво (особено на металните).

    Последният тип геймърски падове са хибридните. Те са направени от различни силикони и силиконови сплави, като представляват липсващото звено между меките и твърдите. В общи линии те предлагат скоростта и издръжливостта на твърдите падове и удобството на меките. Повечето от тях са и лесни за пренасяне, защото могат да се навиват на руло. Минусът им е че в общия случай цената им е по-висока от останалите подобни продукти и не всички мишки работят добре на тях. Основно са направени за лазерни такива и е необходимо предварително да се консултирате с производителя или ревюта за това дали вашата би функционирала нормално.

  2. Класификация на падовете по скорост на плъзгане.
    Бързи подложки – Противно на очакванията, най-бързите падове не са “speed edition” подложките като Razer Goliathus. Най-бързите (тоест падовете, при които мишката се плъзга с най-малко съпротивление) са твърдите и в малко по-малка степен хибридните падове. Поради естеството им и материалите от които са направени, мишката се плъзга по тях почти без съпротивление, което е идеално за хора, които ползват цялата дължина своя геймърски пад.Средни по скорост подложки – Това са най-разпространените подложки на пазара. Razer Goliathus Speed Edition, Steelseries QcK са само едни от примерите за типа подложки, който предоставят най-балансирано усещане при ползване на мишката. При тях плъзгането не е нито прекалено бързо, нито с прекалено голямо усилие и са удобни както за хора ползващи мишките си с висок DPI, така и за тези с нисък.Бавни подложки – Това са подложките като Razer Goliathus Control Edition. При тях повърхността на пада е с доста пореста структура, което е предпоставка за по-бавната, но за сметка на това по-прецизна работа с мишката. Тези падове са предпочитани основно от FPS играчите, които гонят прецизност със снайпера.
  3. Класификация на падовете по размер.

    Тук няма какво много да кажем. Изберете размера според мястото, с което разполагате, няма разлика в усещането и работата на геймърски пад с размери 15х20 сантиметра и такъв с размери 30х90.

 

След като сме направили кратка класификация, нека видим и как да изберем правилния за нас геймърски пад. Първият и най-важен въпрос, с който трябва да започнем е „Кой тип би ни бил най-удобен?“. Ако на този въпрос отговора е мека подложка от бавен тип или твърда подложка от алуминий, то всички останали въпроси нямат особено значи – вземете си такава! Ако обаче не сте сигурни, кой тип ще е най-добър за вас, тогава продължаваме с въпроса „За коя игра ще ползваме пада?“. Ако сте геймър, който обича да играе всякакви игри и ви трябва нещо балансирано – меката подложка със средна скорост би била идеалната за вас. Ако сте FPS играч, ползващ мишката с много нисък DPI може да се ориентирате към подложките от твърд тип или хибридните. Ако пък търсите нещо за максимална прецизност – меките control падове са за вас.

В общи линии най-големият фактор при избора на подложка за мишка е тя да ни е удобна, а ако нямате възможност да тествате различните типове директно, надявам се този гайд да ви е помогнал в избора на геймърски пад. При допълните въпроси, винаги може да се свържете с нашия съпорт.