книги 8 март аз чета

Подари книга за 8 март

8 март наближава, а празниците могат да се празнуват с книга. На такова мнение е както нашият екип, така и книжните блогъри от Аз чета и Книголандия. За да съберем 10 предложения за подаръчни заглавия, се доверяваме както на женската, така и на мъжката гледни точки:

Мнението на дамите от „Аз чета“

„Бих се радвала някой да ми подари Птичият събор за 8 март, защото свързвам този ден с красотата във всичките ѝ форми, въплътени в жената – красотата на любовта, на хармонията, на силата, на волята, на свободния дух“, казва Габи Кожухарова. „“Птичият събор“ пък е олицетворение на книжната красота, събрала в себе си толкова много криле, че докато я четеш, имаш чувството, че ще разпери корици и ще отлети от ръцете ти. Вярвам, че няма начин да не се почувстваш специална, ако получиш тази книга като комплимент за себе си като читател и като жена.“

„Все ми е в главата Пържени зелени домати на Фани Флаг“, казва Петрана Петрова. „Бих я подарила на по-големи жени, на които децата са им отраснали и се чудят какво да правят с живота си“. Случайна среща в един Дом за възрастни хора променя отегчението в дългогодишния брак на Ивлин Кауч. Историята на едно голямо семейство, изпитанията им от началото до средата на 20 век, са поднесени със смях и пиршество от естественост и сила. За онези, които мислят, че след 50 год. смисълът на живота е загубен.

Черно мляко е изборът на Преслава Илиева – роман за всички бъдещи и настоящи майки. Една изключително женска книга за щастието, страховете, вълненията, промените и тревогите, когато очакваш или вече имаш дете. За предизвикателствата пред всяка жена, която иска да съчетае кариера и майчинство. И най-вече за всички онези различни други Аз, които се борят в нас и се опитват да живеят в хармония.

Павлина Радославова пък би харесала Портокаловото момиче – приказка за пораснали момичета. Една история, която повлича през времето и любовта така, че да превърне клишираното „и заживели щастливо“ в една много по-истинска история за красотата на живота, за очарованието на любовта, за възможностите и изборите, които ни повличат и превръщат самото случване на живота в приказка, без пудра и задължително щастлив край, но със силно послание.

Слънчогледи за Мария от Керана Ангелова е изборът на Мила Ташева. Опостушителен роман за силата на творческия гений и дух, който надживява времето. Роман, подходящ за чувствителни жени със склонност към размишление и страст към изкуството. И за почитателките на Ван Гог.

Мъжката гледна точка от „Книголандия“

Какво е мнението на Христо: Да подариш книга за осми март може да бъде наистина ефективен начин едновременно да задоволиш ума и усещането за женственост на дамата до себе си. Подарявайки й цял един свят, ставаш автоматично мъж за чудо и приказ, убягнал баналните капани на скучното цвете или кутията шоколадови бонбони. Ето и 5 книги, които според мен ще са удачно решение:

  • Гравьор на сънища на Александър Секулов е чудесен избор не само заради изключителното оформление на книгата, но и заради историите, събрани вътре – жените, описани в книгата, са твърде истински, за да принадлежат някому. Светът не би оцелял с повече от няколко такива на поколение.
  • Птиците идват да умрат в Перу на Ромен Гари е многолик сборник на големия майстор на перото. Това са разкази, свободни като птици – вътре в тях има цели вселени, сред които да летиш на воля, има водовъртежи, в които да се гмурнеш и да препрочиташ пак и пак. Има драма, има хумор, има жизнерадост, има смазваща мъка. Има човещина, облечена в думи като ничии други.
  • Самира на Боримир Дончев също е много силно попадение. Авторът умело изплита историческия фон около героите си, смесвайки действителността с имагинерното. Нито за миг не преминава границата, в която вмешателството в историята става гротескно, а еротичната нишка на магнетичната женска красота придава великолепен привкус на четенето.
  • Жената жерав на Патрик Нес е приказка, която се движи по ръба на легендата, но и стъпва плахо в реалността – доколкото една любов има досег както с реалността, така и с вълшебството, това е нейната същина. Любовта не може да просъществува само в един свят – било той фантазен или истински, тя винаги би смесвала измеренията в себе си.
  • Виенски апартамент на Радостина Ангелова разказва любовната история на българката Бианка, попаднала във фееричната Виена, разкъсана между двама мъже и детето, останало при баба си в България, тече красив монолог за женското виждане към света, често в конфликт както с мъжкото, така и със света изобщо. Героинята отива с едни намерения, планира пътем съвсем различни действия, за да извърши в крайна сметка нещо съвсем друго. Защото жената – това е отделна вселена и реалността просто трябва да се примири и да се нагажда към нея.