in_vino_veritas

Селекция за книгохолици за празника на виното

Някои празнуват Св. Валентин, други все още отбелязват Трифон Зарезан на 14 февруари. Независимо към коя група спадаш, имаме по една книжна селекция по твой вкус. Виж предложенията на Христо Блажев от Книголандия за неговия предпочитан празник.

Книга за „Трифон Зарезан“… знам, звучи странно. Но пък след като пийването си е в реда на нещата 365 дни в годината, не само на своя традиционен празник, така и четенето е в силата си дори и на него. А определено има книги, които според мен ще са чудесни подаръци за хора, които празнуват виното и неговата омайна природа, а могат и да са шеговито намигване към увлечените в алтернативния розов „Св. Валентин“.

za-polzata-ot-alkoholizmaЗа ползата от алкохолизма“ на Михаил Булгаков са кратки разкази на големия майстор, в които действителността на комунизма е осмяна безмилостно.

Алкохолна идилия“ на Ярослав Хашек е също сборник с разкази, в които, също както безподобния му герой Швейк, забавни скици потъват в забавната страна на пиенето.

Рицарите на празната чаша“ на Костадин Костадинов е прекрасна книга от съвремен автор, в която всеки ще припознае хора, които е срещал – и ще се посмее от сърце с тях.

Бозайници“ на Пиер Меро е впечатляваща като стил и изключително забавна като съдържание книга, в която пиенето като професионално занимание стига до висините си.

Не беше тук и си отиде“ на Георги Томов започва с най-здравото надпиване, което може да си представите – а и следващите разкази си заслужават.

Младостта на магьосника“ на Евгений Лукин е хумористично фентъзи, което е точно „по руски“, а алкохолът е чест гост по страниците – за да помага на магията, разбира се.

Кръчмата на Калахан“ на Спайдър Робинсън е безпорно най-шантавото място на планетата – и това, че е кръчма, я прави притегателна като никое друго приключение.

Мръсната история“ на Майкъл Бландинг обяснява защо безалкохоните напитки и водата са вредни не само за здравето, а и изобщо за еволюцията на цивилизацията ни.

Аз и майор Блюхер“ на Васил Пармаков са оная есенция, от която се прави най-силното опиянение, което може да обърка ума и душата за много време напред.