AKG

AKG

Компанията е основана във Виена, Австрия през 1947 г. от физикът д-р Рудолф Гьорике и инженерът Ернст Плес.

Първоначално основната им дейност е да предоставят техническо оборудване за кината: колони, филмови проектори и светломери. Бизнесът се разраства и AKG започва да продава домофони, въглеродни микрофонни капсули за телефони и слушалки. Първият микрофон AKG се използва от радиостанции, театри, джаз клубове и кабарета. 

По това време компанията разработва своите първи патенти, като технологията на подвижната намотка и принципа на мембраните за масово натоварване, позволявайки на своите продукти да имат разширени честотни диапазони.

Със създаването на микрофона D12 през 1953 г., AKG постига международна известност, като първи в света динамичен кардиоиден микрофон, той притежаваше отлични звукови качества за онова време. Продуктът е подобрен, чрез последващи надстройки, обхващащи известните микрофони C414 и C12.

През 1984 г. AKG става публична компания, регистрирана на Виенската фондова борса. през 1994 г. компанията е придобита от американската компания Harman International Industries, дъщерно дружество на южнокорейската компания Samsung Electronics.

Повечето актуални продукти с марка AKG се произвеждат в задграничните производствени мощности на Harman.

През 2010 г. компанията получава престижната награда за техническо „Грами“.

Филтри
Сортирай по:
Покажи по:
Филтри
Сортирай по:
Покажи по: