Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай

Обратно към всички
Има крокодили в морето

Има крокодили в морето

Друга проза  / 

"Нуждата да емигрираш понякога е равносилна на нуждата да дишаш."
Енаятолах Акбари

Към пълното описание и видео

12.99 BGN Цена:
12.99лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Марта Панкова

Номер на продукт:

BKBKN000440

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 23.02

Ценова защита

Има крокодили в морето

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:222
  • Препоръчано:Книголандия, Аз чета
  • Език:Български
  • Баркод:9789544919221
  • Жанрове:Драма, Приключенски
  • Тегло:1 kg

Истинската история на Енаятолах Акбари.

"Нуждата да емигрираш понякога е равносилна на нуждата да дишаш."
Енаятолах Акбари

"Има крокодили в морето" е истинската история на Енаятолах, афганистанско момче, което едва десетгодишно и съвсем самичко поема дългия и ужасяващ път на бягство от родния Афганистан през териториите на Пакистан, Иран, Турция и Гърция до Италия, в която най-сетне намира своята втора родина. Писателят Фабио Джеда тук е по-малко автор и повече слушател – възрастен слушател на разказа на едно дете, чудато обгърнат с поетичност – не преднамерена, а случваща се в споделеното разстояние между разказващия и слушащия. Разказ трагичен, но на моменти и комичен, едновременно наивен и зрял, увлекателен и дори някак спокоен – в противовес на споделената фактология, която неведнъж ни кара да затаим дъх.

Книгата е преведена и издадена на над 30 езика. В няколко европейски страни вече се изучава в училищата. Носител е на наградата "Книга на годината на Радио 3 Фаренхайт".
Отзиви за книгата

"Това е историята на едно десетгодишно афганистанско момче, въоръжено с удивителен кураж за оцеляване. Тази история, озаглавена "Има крокодили в морето", ще предизвиква у вас и плач, и смях – смях през сълзи – и ще направи от Вас, читателю, един по-добър човек. Всеки, абсолютно всеки би трябвало да прочете тази книга."
Марина Немат, първи лауреат на Наградата за човешко достойнство

"Малка книжка със значима история... неустоимо повествование, струящо от юношеския глас на едно забележително момче. Книга, която отваря очите. "Има крокодили в морето" е завладяваща тъкмо заради това момчешко звучене на разказа, което Джеда прекрасно е уловил и записал."
Book Page

"Лиричност е усещането, което струи от книгата – книга във формат на разговор, на трогателно и непосредствено събеседване: разказ за оцеляването на едно дете, който ни доближава до ужасите на един живот под заплаха."
Library Journal

"Приключение, изпълнено с дързост, което добре ще се разбере от всеки млад читател, но ще намери своя отзвук и у възрастните: истинската история на Енаят ни вдъхновява да разсъждаваме върху другостта, върху чуждия – чужденеца; вдъхновява ни също така да утвърждаваме вярата си в семейството като скрепваща сила. Това не е художествена измислица – това е споменът за едно изстрадано пътешествие към по-добър живот."
Booklist

"В тази драматична история, разведрена от ирония и чувство за хумор, Фабио Джеда е съумял да намери точната мярка: без да изпада в плен на патоса и прекалената състрадателност, той е уловил тона – по детски наивен – и е записал разказа за пътуването на едно дете през Европа в търсене на по-добър живот. В търсене на живот, всъщност."
Le Mond des Livres

Ревю от Аз чета

Аз чета

„Има крокодили в морето” би била невероятна книга дори и да беше само фикция. Най-удивителното в нея обаче е, че всяка дума е истина, всяка случка е преживяна, всяко описано препятствие – изстрадано. Множество пъти ми се налагаше да прекъсна четенето и да си напомня, че това е нечия реалност, а не просто измислен сюжет.

В същото време разказът тече така леко, все едно си седнал на една маса с Джеда и Акбари и слушаш приятелски разговор помежду им. Книгата се чете за отрицателно време не заради малкия обем, а заради начина, по който е написана – простичко, искрено и емоционално. Истинска житейска история, украсена единствено от спомените и чувствата на онзи, който я разказва.

„Има крокодили в морето” е семпло написана книжка, а те кара да се замислиш на толкова много нива. Без излишно многословие ти показва една част от света, твоят свят, в който ежедневно огромна маса хора напускат домовете си и залагат живота си на карта, бягайки от разкъсвани от войни, насилие, дискриминация и етнически конфликти страни към едно уж по-добро бъдеще в друга част на света, която сме свикнали да наричаме „цивилизована”. Колко цивилизовани сме всъщност по отношение на нуждаещите се от помощ е съвсем друг въпрос.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Има крокодили в морето

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран