Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Избраните творби на Т. В. Спивет

Избраните творби на Т. В. Спивет

Друга проза  / 

Завладяващ дебютен роман за опита на гениален млад учен да скицира света в обем и цвят, звук и движение, вкус и мирис, минало и бъдеще.

Към пълното описание и видео

20.00 BGN Цена:
20.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: bai_biser , Светлана и 1 друг

Номер на продукт:

BKBKN000208

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 23.03

Ценова защита

Избраните творби на Т. В. Спивет

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:390
  • Препоръчано:Книголандия, Аз чета
  • Език:Български
  • Баркод:9789545151118
  • ISBN:9789545151118
  • Каталожен номер:1014428
  • Жанрове:Тийнейджърски
  • Тегло:1 kg

Завладяващ дебютен роман за опита на гениален млад учен да скицира света в обем и цвят, звук и движение, вкус и мирис, минало и бъдеще.

Скъпо семейство Спивет, Заминавам да свърша една работа. Не се тревожете. Ще съм добре. Ще ви пиша. Всичко ще бъде наред и е наред. Благодаря ви, че се грижихте за мен, вие сте най-доброто семейство.
Обичам ви
Т.В.

Дванайсетгодишния Т. В. Спивет неочаквано научава, че е удостоен с наградата Беърд на института Смитсониън за изключително прецизните си ентомоложки илюстрации, но никой от престижния музей не подозира възрастта на стипендианта. Момчето за първи път напуска родното ранчо в Средния Запад, за да иде във Вашингтон – тайно, само, нощем и с влак, въоръжено единствено с компас, секстант, теодолит, лупа, стара семейна снимка и няколко моркова.

Прекосяването на континента го извежда от монотонния живот във фермата, където основното му разнообразие е да скицира видяното и да картографира всяка гънка на околността. Пътуването му обаче се оказва едновременно приближаване към корените, придвижвине към непознатото, откриване на любовта и завръщане към себе си.

В ерата на сателити, риалити, поп-ъп реклами и свръхскорости, когато Гугъл е новият информационен Бог, "Събраните творби на Т. В. Спивет" са спасителен остров срещу урагана на модерността.

Рийф Ларсен преобръща представата ви за книгата – такава, каквато я познавате, изпразва мозъка ви, стопля сърцето ви и ви запраща в уюта на полудетинското възприятие на света.

Ревю от Книголандия

Книголандия

Ето такова чудо не бях очаквал. Красива корица, интригуващо описание отзад и отведнъж “младият” учен плавно и без магия се превръща в 12-годишно хлапе в монтанска ферма, което живее с неутолим глад да описва света около себе си със сложния, но красив език на науката. В главата ми се заблъскаха противоположности – обсебения от числата шантав герой с нелепо име Доброжелателния от “Отмъщението на Монца”, както и един от любимите ми сериали - “Еврика”. Но пред мен бе една уникална, чудновата книга, дебют за 29-годишния студент с Колумбийския университет Рийф Ларсън.

Малкият Т.(екумсе) В.(рабеца) Спивет е вундеркинд в най-пълния смисъл на думата – изключително умен, той непрестанно скицира всичко около себе си – канализационни системи, миграционни пътища, графики на звука, телата на всякакви насекоми и какво ли още не. Всичко, което му е достъпно, става обект на неговия интерес и той изписва тетрадка след тетрадка, дори и с наглед маловажни неща като схема на отпиването от чашата с уиски на баща му. Последният е обсебен каубой, който се опитва да пресъздаде митологията около Дивия Запад в живота и дома си. Майка му –  учен без домакински способности, се е усамотила в тихата обсесия по издирване на вероятно несъществуващ бръмбар. Сестра му е типичната празноглава досадница, а брат му загива при нелеп научен опит с огнестрелни оръжия, но реално дотогава е растял като копие на баща си.

Светът на Т. В. Спивет е пълен със загадки, които трябва да се изследват. Завършен учен до мозъка на костите си, той не осъзнава своята уникалност и приема живота и света за даденост. До момента, в който институтът “Смитсониън” не му присъжда престижна награда заради изключителните му рисунки в пълно неведение за възрастта на момчето.

Сега въпросът е: как може едно 12-годишно момче да стигне до Вашингтон, тръгвайки от Монтана, без да каже и дума на родителите си?

Виж още

Ревю от Аз чета

Аз чета

Когато в училище ни караха да рисуваме в контурните карти по география, няколко пъти съм се замисляла за хората, които правят карти. Да, за картографтите, но не тези, които сега само прерисуват малко по-точно или в различна стилистика нещо, което някой преди това е нарисувал.

Мислех си за тези, които наистина са картографирали за първи път едно място. За тези, които са се осмелили да проправят път през пустинята, планината, миналото… и да оставят трохички под формата на карта за тези след тях.

„Избраните творби на Т.В. Спивет” е книга, която ме върна именно към тези размисли, но не точно както очаквах.

Защото Врабеца (Това е прякорът на Спивет) е момче само на 12 години, но също така е много по-голям както в мислите, така и в картите си.

Защото неговите карти не са просто места, схеми и графики на нещата наоколо, те са преди всичко усещане за живота, хората и миналото през призмата на картографските инструменти и мислите на едно преждевременно пораснало момче.

Т. В. Спивет е различен, а когато си различен нямаш друг избор освен да тръгнеш на път. И в случая телефонното обаждане на едно от най-големите научни списания в САЩ е само сигнал, зелен светофар, за едно пътуване, което да помогне на Спивет да нарисува най-важните карти, онези, за които не са нужни молив и тетрадка.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Избраните творби на Т. В. Спивет

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран