Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Кучешко сърце

Кучешко сърце

Друга проза

Убийствено смешен, живописно гротесков, сатиричен и ясновидски, романът „Кучешко сърце" е иззет още в ръкопис през 1926 г. по нареждане на ОГПУ. Михаил Булгаков така и недоживява да го види отпечатан, подобно на шедьовъра си
"Майстора и Маргарита".

Към пълното описание и видео

10.00 BGN Цена:
10.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Цветомира Ненова , Михаела

Номер на продукт:

BKBKN000220

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 20.03

Ценова защита

Кучешко сърце

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:128
  • Препоръчано:Аз чета
  • Език:Български
  • Баркод:9789542958611
  • ISBN:9789542958611
  • Каталожен номер:8102
  • Жанрове:Класически романи
  • Тегло:1 kg

Убийствено смешен, живописно гротесков, сатиричен и ясновидски, романът „Кучешко сърце" е иззет още в ръкопис през 1926 г. по нареждане на ОГПУ. Михаил Булгаков така и недоживява да го види отпечатан, подобно на шедьовъра си "Майстора и Маргарита". Москва, 1925 година. Професор Преображенски, светило в световната медицина, присажда на улично куче хипофизата и семенните жлези на пролетария Клим Чугункин, убит при пиянска схватка. Операцията е успешна, но резултатите са плачевни. Полиграф Полиграфович — съществото с кучешко сърце и съзнание на „строител на новия живот" — се оказва също тъй брутален, кух, безогледен и негоден, какъвто е и самият съветски строй.

Ревю от Аз чета

Аз чета

„Кучешко сърце” е изключително забавна книга с критичен привкус. Страниците й са изпълнени с много хумор, ирония и абсурди. Че Булгаков е изключително оригинален и духовит разказвач, ме убеди още “Майстора и Маргарита”, а макар и в малък обем, повестта „Кучешко сърце” носи същия неповторим дух между кориците си. Не на последно място, оформлението и преводът на книгата са отлични, правейки изданието наистина качествено, така че няма какво повече да добавя, освен че определено препоръчвам на всички да се докоснат до тази история.

„Кучешко сърце” е написана през 1925 година, когато Михаил Булгаков се е разхождал с папийонка и бомбе по московските улици, кипнали в следреволюционната комунистическа лудост. Буквално анатемосан от съветската цензура, житието на писателя ми напомня за думите на Оскар Уайлд: „Ако искаш да кажеш на хората истината, накарай ги да се смеят, иначе ще те убият”. По съществото си „Кучешко сърце” е именно една трагикомедия, едновременно разсмиваща и разплакваща.

Знаменитият професор Филип Филипович – гениален доктор, чията слава се носи из цяла Русия – приютява уличния помияр Буби, за да го използва в най-важния експеримент в кариерата си. Търсейки ключа за подмладяването на човешкото тяло, той присажда на кучето хипофиза и семенни жлези от наскоро починалия Клим Чугункин. Резултатите са потресаващи за професора – кучето Буби се превръща в човек, и то не какъв да е човек, а абсолютен простак, силно напомнящ за Бай Ганьо. Новопоявилият се и самонаименувал се Полиграф Полиграфович Бубев е като „муха в сметана”, носител на разнообразни човешки пороци, наследени от предишния притежател на хипофизата – пълен пияница и безделник.

Виж още

 

Ревюта на наши потребители за Кучешко сърце

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран