Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Пътуване с лек багаж

Пътуване с лек багаж

Друга проза  / 

Пътуване с лек багаж (1987) е най-емблематичната книга за възрастни на Туве Янсон, която ще позволи на българския читател да опознае авторката в напълно нова светлина. В дванайсетт...

Към пълното описание и видео

12.00 BGN Цена:
12.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: ELENA , Dessislava Dobreva и 1 друг

Номер на продукт:

BKBKN03452

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 18.03

Ценова защита

Пътуване с лек багаж

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:164
  • Препоръчано:Аз чета
  • Баркод:9789544918156
  • ISBN:9789544918156
  • Каталожен номер:1026957
  • Жанрове:Съвременни, Сборници
  • Тегло:1 kg

Пътуване с лек багаж (1987) е най-емблематичната книга за възрастни на Туве Янсон, която ще позволи на българския читател да опознае авторката в напълно нова светлина. В дванайсетте разказа от сборника героите пътешестват: в пространството, във времето, във въображението си. Изправени пред новото и непривичното, реагират както най-добре съумеят: помъдряват, капитулират, преобразяват се. Японско момиче мечтае да гостува на любимата си писателка на малкия й финландски остров; троица чудати пияници разказват в нощен Хелзинки на млада двойка за желанието като двигател на живота; млада двойка оцелява в постапокалиптичен град без име; жена се прибира у дома сред години отсъствие, за да открие, че друга жена е присвоила спомените й; мъж заминава без посока и намерение да се връща, с надеждата да избяга от съчувствието си към другите: „Винаги съм мечтал да пътувам с лек багаж - скромна чанта, която небрежно да дърпам след себе си и с която да прекосявам с бодри, но не забързани крачки някое летище например; да подминавам тълпи от нервни хора, повлекли тежки куфари...". Дузина изящни северни истории, в които важни са колкото думите, толкова и мълчанията.

Детските книги на Янсон са сложни, изтънчени, психологически многоизмерни, забавни и плашещи; етиката им, макар и да не знае компромиси, никога не е простичка. В този смисъл преходът на авторката към проза за възрастни не предполага голяма промяна. Нейните обикновени хора са чудати като тролове, нейните реални зимни гори са красиви и опасни като въображаемите.
The Guardian

Прозата на Янсон е както винаги бистра и деликатна, будеща чувство за ледена яснота, която прави топлината на емоцията, щом се появи, още по-въздействаща. Пътуване с лек багаж е книга, замислена да провокира - било то чувства или самовглъбяване - и всяка поредна история изисква отговор от читателя си. 
BookGeeks

Колкото и леко да стоят на страницата тези разкази, те обсебват. Затваряш книгата, а те продължават да танцуват изкусително в крайчеца на съзнанието ти и гальовно да те подкачат: „Разбра ли какво всъщност се случи? А знаеш ли какво означава? О, върни се и опитай отново".
The Scotsman

Проницателно, с чувство за хумор и понякога с елегантна настойчивост авторката защитава правото на човека да мечтае и да живее по оригинален начин, далеч от конформизма на обществото... 
NonSoloParole.com

Туве Янсон

Родена е на 9 август 1914 г. в Хелзинки, Финландия, в шведскоговорещо артистично семейство. Баща ѝ е скулптор, майка ѝ – художник-график. Самата тя завършва илюстрация и живопис. През целия си живот активно се занимава с рисуване в различни жанрове – от карикатура до фреска. Илюстрира и книги, включително Алиса на Луис Карол и Хобит на Джон Толкин. Тя е създателката на славната Муминска долина с цялото ѝ население от муминтроли, мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и други чудесни същества. Вдъхновени от собствените ѝ близки, мумините оживяват изпод перото ѝ в 10 собственоръчно илюстровани романа, кратки истории и комикси. Резултатът са преводи на повече от 30 езика, сериали, пиеси, песни, опера, музей, тематични паркове във Финландия и Япония и множеството награди. Оригиналният ѝ свят, ѝ носи най-високото международно отличие за детска литература Ханс Кристиан Андерсен (1966).

Живее на остров Кловхару и кръстосва Европа със своята партньорка, графичката Тулики Пиетила. Около 60-ата си година се захваща с разкази за възрастни, от които най-представителен е сборникът Пътуване с лек багаж (1987). През 1994 г. 80-ят ѝ юбилей е честван със серия културни събития из цяла Финландия. Умира на 27 юни 2001 г.

Ревю от Аз чета

Аз чета

„Пътуване с лек багаж” (ИК „Жанет 45″) на Туве Янсон е първата ми среща с авторката. Все още не съм стигнала етапа, в който искам или не, ще трябва да се срещна с муминтролите, които дори само с името си навяват асоциации за забавни приключения, защото все пак са книги, писани за деца. Нямах представа какво да очаквам от разказите й за възрастни и в каква посока е поело творчеството й. Дали по забавен начин поднася някои истини за живота, или подходът е по-сериозен и задълбочен. Истината е, че намерих разказите й за меланхолични и съзерцателни. Всеки от героите й е на път, понякога поел съзнателно по него, понякога намерил себе си в края на пътуването, което може да бъде и чисто метафорично. Героите й са пъстри и разнообразни – малко момче с мрачни и апокалиптични увлечения, добронамерена професорка, млада двойка, художничка и т.н. Туве Янсон е обхванала човека във всичките му възрасти и вълнения и е твърде вероятно някъде сред страниците да се разпознаете сред емоциите на някой от героите.

Разказите са за живота, защото какво друго е той, ако не един дълъг път, по който всеки поема, и макар крайната дестинация да е еднаква за всички, то начина, по който ще го извършиш и с колко багаж всеки сам решава.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Пътуване с лек багаж

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран