Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
-40%
kolektsiya-encyclopaedia-mythica-2

Книжно-филмова колекция „ENCYCLOPAEDIA MYTHICA“

История, културология и публицистика  / 

Запознайте се древните митове, описващи света на древните цивилизации, върху чиито основи се е зародил съвременният свят с тази специална колекция. Промо комплектът включва две книги за историята на Одисей, индийският епос Рамаяна и документалния филм на BBC "Древногръцки герои".

Към пълното описание и видео

20.65 BGN Цена:

34.65лв.

20.65лв.

Купи
Добави в любими Любим продукт на: Evelina , ELENA и 9 други

Номер на продукт:

BKBKI000990

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 23.04

Ценова защита

Книжно-филмова колекция „ENCYCLOPAEDIA MYTHICA“

Ключови характеристики


Запознайте се с древните митове, описващи света на древните цивилизации, върху чиито основи се е зародил съвременният свят.

Потопете се в свят на богове и герои, приключения и героизъм, битки и доблестни дела.

Изправете се рамо до рамо с героите на "Одисея" и "Рамаяна".


Одисея: Пътят към Итака. Книга І


Легендата гласи, че от многобройните песни на аедите, посветени на Троянската война, слепият певец Омир съставя безсмъртните си поеми Илиада и Одисея, достигнали и до наши дни. Едната от тях е посветена на дългите скитания и многобройни приключения, преживени от итакийския цар Одисей преди завръщането му в родната Итака.

Дълго плава той по моретата и безброй са отредените му от боговете изпитания, който преживява отначало със спътниците си, а после и съвсем сам. Обаче във всички тежки моменти той е вдъхновяван от любовта към родината и неустоимото желание да се завърне в отечеството си. Помага му, разбира се, и неговата покровителка сред безсмъртните богове - могъщата богиня на мъдростта Атина Палада.

Но основния стимул за героя остава желанието да се върне в родната Итака, при своя народ и семейство. В името на това той преодолява безброй пречки, изпитания и съблазни, застава дори срещу безсмъртните богове и по своему им налага силата на духа си.

Всъщност "Одисея" е просто разказ за това, как героят Одисей търси и намира своето отечество - своята родна Итака.

Одисея: Завръщането на Одисей. Книга ІІ


Безсмъртната поема "Одисея" на слепия певец Омир е посветена на дългите скитания и многобройни приключения, преживени от итакийския цар Одисей преди завръщането му в родната Итака. Дълго плава той по моретата и безброй са отредените му от боговете изпитания. Във всички тежки моменти той е вдъхновяван от любовта към родината и неустоимото желание да се завърне в отечеството си.

Помага му, разбира се, и неговата покровителка сред безсмъртните богове - могъщата богиня на мъдростта Атина Палада. Но завръщайки се в родната Итака неговите изпитания не свършват - Одисей заварва хаос и скърби, предизвикани от домогванията на алчните женихи, желаещи ръката на неговата съпруга Пенелопа.

Могъщият герой трябва да се крие в собствената си родина, за да възстанови справедливостта. Със силата на духа си и подкрепен от своя син и верните си слуги Одисей все пак преодолява и тази последна пречка, макар за това да му се налага да извърши жестоко кръвопролитие.

Отредените от съдбата тежки страдания накрая свършват и големият герой получава наградата си - мирен живот в родната Итака заедно с вярната си съпруга и щастливо семейство.

Рамаяна - епосът за Рама


Епосът "Рамаяна" е създаден преди около 3500 години от прочутия мъдрец Валмики, който преди да стане мъдрец и пример за подражание бил разбойник. Древното епично произведение описва живота и пътуването на Рама като пример за съвършено отдаване на дхарма, т. е. преклонение пред боговете и праведен живот, въпреки жестоките и продължителни изпитания.

Рамаяна прославя Рама в качеството му на аватара - земно въплъщение на бог Вишну, роден, за да избави света на хората от царя на демоните, на име Равана. Рама е Съвършеният човек, Съвършеният съпруг, Съвършеният брат, Идеалният владетел и Най-смиреният син. Смята се, че е роден, за да убие демона Равана. Рама обикновено е изобразяван заедно със съпругата си Сита, брат си Лакшмана и своя приятел, маймуната Хануман.

В последните няколко десетилетия различни археологически и исторически доказателства дават допълнителна сила на дългогодишния спор дали Рама е легендарна и митологична фигура или е реална историческа личност. Археолозите успяват да локализират много от градовете, споменавани в Рамаяна, проучват пътя на придвижване на маймунската армия, предвождана от Рама, и намират нови и нови доказателства за реалното съществуване на митичния герой.

Древногръцки герои


Гръцката митология вълнува човечеството в продължение на 2000 години. Сега можем да проследим историите на Одисей и Язон и аргонавтите, преразказани за съвременните зрители с помощта на възстановки и компютърни ефекти.

Тези филми се вглеждат под повърхността на митовете, за да разкрият изненадващо модерни теми: Одисей се разкъсва между славата и щастието у дома, докато пътешествието на Язон символизира борбата между половете.

Много от жените, които Язон среща по пътя си са смъртоносни, но въпреки това без помощта им той никога няма да стигне до Златното руно и да се върне у дома.

Ревюта на наши потребители за Книжно-филмова колекция „ENCYCLOPAEDIA MYTHICA“

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран