Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Небе и Ад

Небе и Ад

Духовност, митология, езотерика  / 

Небе и Ад“ на Емануел Сведенборг става обект на много критики. Според едни книгата му е фантазия, ерес и дори дело на „духа на мрака”. Други виждат в нея въведение към ново езотерично виждане на света, позволяващо да се черпи вдъхновение от ангели и духове.

Към пълното описание и видео

16.00 BGN Цена:
16.-лв.
Заяви За да запазите този продукт, трябва да влезете в своя профил или да се регистрирате.
Добави в любими Любим продукт на: Милен , Даниел Николов

Номер на продукт:

BKBKD00305

Наличност:

Изчерпано количество

Ценова защита

Небе и Ад

Ключови характеристики

Сведенборг е Буда за Западния свят, когото хората от Европа и Америка трябва да четат и следват.“ 
Д. Т. Сузуки  

Огромният труд на Сведенборг ме съпътства в целия ми живот.“ 
Хенри Корбин 


„Небе и Ад“ на Емануел Сведенборг става обект на много критики. Един от най-известните му противници, Джон Уесли, отрича книгата като фантазия, ерес и дори – вдъхновена от „духа на мрака“. Мнозина други обаче разбират книгата като въведение към едно ново езотерично виждане на света, което позволява да се черпи вдъхновение от ангели и духове. Много големи поети и писатели ценят Сведенборг и в творчество им се усеща неговото влияние – Блейк, Стриндберг, Балзак, Дьо Нервал, Достоевски, Емерсън, Борхес.

Има и такива читатели, които виждат в „Небе и Ад“ началото на нова религиозна философия.  Според шведския аристократ Карл Густав Тесин, един от първите читатели на „Небе и Ад“, в книгата „има толкова много нови и неочаквани обрати, че се чете на един дъх, без досада“.
А дали не е по-добре да припомним думите на Борхес: „Нека Раят съществува, въпреки че обитаваме Ада“.  

Преводът е дело на Христо Хаджитанев-Младши.

 

Възхищавам се на Сведенборг като на голям учен и същевременно велик мистик. Животът и делото му винаги са привличали интереса ми.
К. Г. Юнг  

Върнах се към Сведенборг след подробно изучаване на всички религии и след като прочетох всички трудове, публикувани през последните 60 години. Сведенборг несъмнено въплъщава всички религии – или по-точно една религия – религията на човечността.
Оноре дьо Балзак  

Според мен, само философията на Сведенборг хвърля светлина върху отвъдния живот. Тя обяснява много от неразбираемите неща.
Елизабет Барет Браунинг  

Най-забележителната стъпка в религиозната история на последните векове е отбелязана от гения на Сведенборг. Моралното прозрение на Сведенборг, поправянето на широко разпространените грешки, обявяването на морални закони го правят несравним с другите съвременни автори и го поставят на свободното от известно време място на законотворец на човечеството.
Ралф Уолдо Емерсън  

В творчеството на Сведенборг е изразена много повече истина, отколкото където и да е в човешкото творчество... Един от най-извисените умове... Едно от духовните слънца, които светят все по-силно с годините.
Томас Карлайл

И Сведенборг, и Петър Дънов (Беинса Дуно) въплъщават в живота си Любовта и Мъдростта и ги превръщат в крайъгълни камъни на ученията си.
Дейвид Лоримър

 

 

♦  ♦  ♦

Емануел Сведенборг е роден на 29 януари 1688 г. в Стокхолм. Завършва университета в Упсала, където получава обширни познания, по естествени науки, философия, право и древни и нови езици. Работи 30 години в Минното управление. Изявява се и в политиката като съветник на крал Карл ХII по инженерните въпроси. Подобно на Леонардо да Винчи, Сведенборг измисля проекти за машини на бъдещето – в записките му има схеми на летателен апарат, пневматична пушка, подводница, парен котел. През 1734г. са публикувани „Трудове по философия и минералогия“. Няколко години по-късно се появява „Стопанството на одушевеното царство“. Там водеща тема е опитът да се разкрие тайната на душата. През 1745г. в Лондон едно изключително видение му позволява да види „света на духовете, Небето и Ада“. От този момент започват постоянните му контакти със „света на духовете и ангелите". Започва да тълкува Библията от нова гледна точка и така се ражда фундаменталният труд  „Небесни тайни“. Следващите 27 години до края на живота си Сведенборг посвещава на своята пророческа мисия. Издава книгите си анонимно, със собствени средства и води уединен живот. Последните години от живота на Емануел Сведенборг са помрачени от преследване, организирано от протестантски епископи. През 1771г. той заминава за Холандия, където е публикувана една от най-важните му книги – „Истинската християнска религия“. След това отива в Лондон, където здравето му се влошава. Според негови приятели Сведенборг е предсказал точната дата на смъртта си – 29 март 1772 година. 

Ревюта на наши потребители за Небе и Ад

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран