Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
-45%
kolektsiya-balgariya-zagadki-ot-vekovete-tom-1-2-3-5-6

Колекция „България - загадки от вековете" (том 1, 2, 3, 5,6)

История, културология и публицистика  / 

Пет илюстрована енциклопедични книги от поредицата „България - загадки от вековете. Разкрийте премълчаните и потулени факти от историята на Българя, както и личностите в центъра на събитията.

Към пълното описание и видео

24.9 BGN Цена:

45.-лв.

24.90лв.

Купи
Добави в любими Любим продукт на: Emil , Калоян Хинков и 15 други

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 24.07

Колекция „България - загадки от вековете" (том 1, 2, 3, 5,6)

Ключови характеристики

Пет илюстрована енциклопедични книги от поредицата „България - загадки от вековете“, 
обогатени с уникални фотографии, гравюри, илюстрации и подробни карти. 

На страниците им ще намерите истинска съкровищница на националната памет.
Разкрийте премълчаните и потулени факти от историята на Българя, както и личностите в центъра на събитията. 

 

Българският XIX и XX век във фотогравии и гравюри: Освободителни борби, армия, войни

 

Щe нaучитe повeчe нe caмо зa Aпpилcкото въcтaниe, BMOРO и войнитe зa нaционaлно обeдинeниe, но и зa peдицa нeзacлужeно пpeнeбpeгвaни иcтоpичecки фaкти и cъбития кaто дeйноcттa нa Bътpeшнотpaкийcкaтa peволюционнa оpгaнизaция и Bътpeшнaтa зaпaднокpaинcкa peволюционнa оpгaнизaция „Bъpтоп", зa cъдбaтa нa добpуджaнcкитe бългapи, тpиумфaлното поcpeщaнe нa бългapcкитe войcки в Maкeдония пpeз Bтоpaтa cвeтовнa войнa и много дpуги.

Hapeд c обpaзитe нa Лeвcки и Бeнковcки, щe откpиeтe и много нeпубликувaни доceгa фотогpaфии и гpaвюpи - нeподпpaвeни cвидeтeлcтвa зa гepоизмa нa боpцитe зa нaционaлно оcвобождeниe и зa вeликитe побeди нa бългapcкaтa apмия. Щe видитe обpaзитe, които тpябвa дa пpиcъcтвaт в cъзнaниeто нa вceки бългapин.

 
 

Българският XIX и XX век във фотографии и гравюри: От Добри Фабрикаджията до АЕЦ Козлодуй

 

Малко известни факти и събития от икономическата историята на България, портрети на стопански дейци, икономически стратегии.

Делото на Добри Желязков, строителните шедьоври на Колю Фичето, изграждането на железопътната мрежа и пристанищата, развитието на транспорта, електрифицирането на България, национализацията на индустрията и банките през 1947 г., модата и конкурсите за красота, колективизацията и добивът на уран – това са само част от темите, които ще намерите в томчето.

Пред вас ще оживеят епизоди от Пловдивското изложение през 1892 г. и Пловдивския мострен панаир, от строителството на Родопския хидроенергиен комплекс. Ще научите повече за града и селото, за социалното разслоение на българското общество, за интелигенцията и за нравствените норми на предците ни. Ще откриете и много непубликувани фотографии и гравюри, които ще променят представата ви за стопанското ни минало. Ще видите образите, които трябва да присъстват в съзнанието на всеки българин.

Българският XIX и XX век във фотографии и гравюри: Политика и дипломация

 

Ще научите повече за атентатите и въстанията, превратите и политическите убийства, за ролята на външния фактор във вътрешнополитическото ни развитие и за конституционната уредба на българската държава. Ще видите и много неизвестни досега фотографии и гравюри, разкриващи най-вълнуващите епизоди от политическата и дипломатическата ни история. Ще обогатите визуалната си представа за Съединението, обявяването на независимостта, присъединяването на България към Тристранния пакт, обявяването война на САЩ и Англия и мн. др. 

Уникалните кадри от ерата на сталинизма у нас, управлението на Тодор Живков и неспокойното посттоталитарно десетилетие ще задълбочат познанията Ви за недалечното ни минало. Ще видите образите, които трябва да присъстват в съзнанието на всеки българин.  

 
 

Другата България на Волга: Изгубената цивилизация

 

Пред вас ще оживеят политическите събития, великите битки, успехите и катастрофите на тази друга България. Отделено е подобаващо място както на създадената през XIII в. монголска Златна орда, на значимата роля на българите и тяхната култура в нея, така и на въздигането, разцвета и гибелта на последния представител на волжкобългарския културен модел – Казанското ханство.

Ще научите повече за традиционните делнични дейности и празнични обичаи на волжките българи. Ще посетите техния дом, ще се докоснете до специфичния му интериор и атмосфера, ще седнете дори на трапезата им сред разнообразието от характерни за тях гозби. Ще научите в какво са вярвали наследниците на кан Котраг, как са изкарвали прехраната си, как са си почивали и забавлявали. Ще научите една история, която трябва да знае всеки българин – историята на Волжка България.

Македония – земя българска: Историческата истина

 

Ще обогатите своите знания за драматичните събития от дълбоката древност и Средновековието до най-ново време. Ще научите повече за могъщото царство на Филип ІІ и Александър Велики, за Куберовите българи и „Българската епопея“ на цар Самуил, за бележити личности и знакови паметници на българската култура. Ще се потопите в неповторимата по своята романтика, героизъм и трагични акорди атмосфера на комитаджийските времена и бунтовния Илинден... Ще си припомните ярките, но и незаслужено избледнелите страници в борбата за националното обединение на българския народ.

Македония не е само географска област и спомен за безкраен низ от величави или трагични събития... Македония е другото име на една благородна българска кауза... Олицетворение на историческата истина за един все още разделен народ...

 

Ревюта на наши потребители за Колекция „България - загадки от вековете" (том 1, 2, 3, 5,6)

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран