Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
vazhod-i-padenie-na-tretija-rajh
Виж откъс

Възход и падение на Третия райх - том 1 (твърди корици)

Изток-Запад  / 

Резултат на работа Уилям Л. Шайрър, който като международен кореспондент в Германия става пряк свидетел на създаването на Райха, е това монументално изследване, което получава широко признание като изчерпателен летопис на една от най-ужасяващите глави в историята на човечеството. Повече от петдесет години след първото издание „Възход и падение на Третия райх“ е световен бестселър с милиони продадени екземпляри. Книгата се смята за една от най-важните документални книги на XX век.  Авторът е удостоен с Националната награда за нехудожествена литература на САЩ.‌

Към пълното описание и видео

49.00 BGN Цена:
49.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Галина Георгиева , Мартин Георгиев и 13 други

Номер на продукт:

BKBK0000139N

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 25.03

Ценова защита

Възход и падение на Третия райх - том 1 (твърди корици)

Ключови характеристики

 • Корица:Твърда
 • Брой страници:768
 • Общи:Преводна литература
 • Препоръчано:Книголандия
 • Година:2017
 • Преводач:Мария Кондакова
 • Националност:Американска
 • Вид:Изследвания
 • Баркод:9786190101031
 • ISBN:9786190101031
 • Жанрове:Военни, История
 • Размер на продукта:168/240
 • Име:Възход и падение на Третия райх - том 1 (твърди корици)
 • Оригинално име:The Rise and Fall of the Third Reich
 

През май 1945 г. от различни замъци и мини в планините Харц Първа американска армия залавя 485 тона документи (точно преди да бъдат изгорени по нареждане от Берлин). Те съдържат по-голямата част от секретните архиви на германското правителство и всички негови разклонения, включително Министерството на външните работи, армията и флота, Националсоциалистическата партия и тайната полиция на Хайнрих Химлер. Никога преди подобно необятно съкровище не е попадало в ръцете на съвременните историци. 

Десет години след това, през 1955 г., по инициатива на Американското историческо дружество документите са отворени и малка група учени с помощен персонал и материално оборудване се заема да ги сортира и преснима, преди да бъдат върнати на Германия. Американският журналист Уилям Л. Шайрър, който като международен кореспондент в Германия става пряк свидетел на създаването на Райха, е един от тези учени.

Резултат на неговата работа е и това монументално изследване, което получава широко признание като изчерпателен летопис на една от най-ужасяващите глави в историята на човечеството. Повече от петдесет години след първото издание „Възход и падение на Третия райх“ е световен бестселър с милиони продадени екземпляри (само изданията в САЩ са 101).

Книгата се смята за една от най-важните документални книги на XX век.  Авторът е удостоен с Националната награда за нехудожествена литература на САЩ.‌

Ревю от Книголандия

Книголандия

Следните кандидати са показали недостатъчни разултати на изпита или не са допуснати... Адолф Хитлер, Браунау на Ин, 20 април 1889 г., германец, католик. Баща държавен чиновник. 4 класа в гимназия. Няколко глави. Изпитна рисунка - незадоволителна.

Книгите на "Изток-Запад" често изглеждат непосилно огромни, но всъщност тази е само 768 страници, свикнал съм с такива доволно от годините в СУ. "Възход и падение на Третия райх" на Уилям Л. Шайрър е едно от основополагащите изследвания на нацизма (излиза през 1960 година и оттогава е издавана стотици пъти на десетки езици), а този първи том е посветен на периода до началото на Втората световна война.

В него залягат огромно количество документи, заловени от американската армия през май 1945 г., и които са щателно изследвани от учени и журналисти през годините. Сред тях е и журналистът Шайрър, който е и бил пряк свидетел на много от описаните събития при работата си като международен кореспондент в Германия.

Той проследява из основи миналото на бъдещите нацистки лидери, начело с Адолф Хитлер. Особен акцент е влизането му в Германската работническа партия, която в първата половина на 20-те години е поредната маргинална организация на гневни, но безпомощни германци. Шайрър описва така един от преломните мигове в човешката история:

По-късно през същия ден Хитлер остава изумен, когато получава пощенска картичка със съобщението, че е приет в Германската работническа партия. “Не знаех да се ядосвам ли или да се смея на това - спомня си той по-късно. - Нали мислех най-вече за създаване на своя собствена партия и ни най-малко не се канех да встъпвам в образувана партия. За последната не можеше и дума да става”. Хитлер се кани да отговори писмено в този дух, когато “любопитството побеждава” и той решава да отиде на събрание на комитета, на което е бил поканен, и да обясни лично мотивите си да не се присъединява към “тази смешна партийка”.


И все пак точно на това съвещание той вижда, че има нещо в събраните хора, което може да послужи на целите му. Скоро след това е записан като седмия член на комитета на Германската работническа партия. Започва отдадено да работи за нейното развитие, което се получава бавно и мъчително, дори смехотворно около печално известния Бирен пуч.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Възход и падение на Третия райх - том 1 (твърди корици)

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран