Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа

Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа

Изкуство, фотография, кино, музика  / 

Монографията е посветена на трима зографи от Самоковската живописна школа: Димитър Христов Зограф, Йоан Николов Иконописец, Костадин Петрович Вальов. Книгата представя изчерпателно творчеството ми – икони и стенописи.

Към пълното описание и видео

18.00 BGN Цена:
18.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Боряна Алексиева

Номер на продукт:

BKBKA00091

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 23.03

Ценова защита

Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа

Ключови характеристики

  • Име:Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа
 

Книгата „Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“ е научна монография, посветена на трима зографи, останали в сянката на най-популярния от тази школа – Захарий Зограф. 

В книгата се представя изчерпателно творчество – икони и стенописи на: 

  • Димитър Христов Зограф
  • Йоан Николов Иконописец
  • Костадин Петрович Вальов

Анализите и изводите се основават на богат визуален материал. Изследването е незаменимо и с това, че съдържа информация за вече несъществуващи паметници на иконописта и стенописта, за настоящото състояние на паметници на културата, които в близко бъдеще, могат безвъзвратно да изчезнат. 

Изследването ще бъде полезно и за историците на изкуството от балканските страни, където са съхранени творби на българските зографи.

 

 

♦  ♦  ♦

Елена Генова е професор в Института за изследване на изкуствата при БАН. Завършила е специалност изкуствознание в Националната художествена академия в София. Защитава докторска дисертация на тема „Развитие на църковната миниатюрна дърворезба в българските земи през ХVІ-ХІХ век” (1994). Занимава се с проучване на българското и балканското изкуство, свързано с християнската Църква от периода на османската власт – църковната утвар и литургичните тъкани и одежди; иконографията от периода на Възраждането; изследва въпросите на културните взаимодействия и влияния в Европа и православните народи. Автор е на книгите: „Миниатюрната дърворезба от ХVІІ-ХІХ век“ (1986), „Рилският манастир“ (в колектив, 2000), „Наръчник за православно храмово строителство“ (в колектив, 2002), „Църковните приложни изкуства от ХV-ХІХ век в България“ (2004), „Корпус на стенописите в България“ (в колектив, 2006), „Гръцки зографи в България след 1453“ ( в колектив, 2008).

Ревюта на наши потребители за Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран