Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
monahat-matyu-luis

Монахът

Сиела  / 

След пълното издание на „Дракула“ ИК „Deja Book“ представя още една безсмъртна класика, непозната досега на българския читател. Публикуван през 1796 г., романът „Монахът“ на Матю Грегъри Луис предизвиква фурор и се превръща в една от най-знаковите творби на готическата литература.

Към пълното описание и видео

16.90 BGN Цена:
16.90лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Любомир , Милен и 17 други

Номер на продукт:

BKBKF000811

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 23.04

Ценова защита

Монахът

Ключови характеристики

 • Корица:Твърда
 • Брой страници:424
 • Общи:Преводна литература
 • Препоръчано:Книголандия
 • Година:2016
 • Преводач:Слави Ганев
 • Националност:Английска
 • Вид:Роман
 • Баркод:9789542820000
 • ISBN:9789542820000
 • Жанрове:Драма, Класически романи, Хорър

След пълното издание на „Дракула“, появило се през 2015 г., издателство „Deja Books“ представя още една безсмъртна класика, непозната досега на българския читател, която е нищо по-малко от един от най-великите романи в историята, предизвикал фурор из цяла Европа, вдъхновил поредица от класики.

Преводачът Слави Ганев пише в обстойния предговор: „С право бихме могли да наречем „Монахът“ първи модерен роман в историята. Съчетаващ в себе си белезите на различни литературни жанрове, които все още не са съществували самостоятелно, той се оказва липсващото звено в литературната еволюция, довело до голяма част от онази творческа гама, достъпна на читателя днес.

Готическият роман на Матю Грегъри Луис е публикуван през 1796 г. Заплетеният и скандален сюжет превръща книгата в един от най-важните образци на готическата литература. Зловеща история за амбиция и убийство, развихряща се из смразяващите кръвта коридори на капуцински манастир.

 

Монахът“ е черната машина на похотта и свръхестественото, променила жанра завинаги – дори самия роман като литературно явление.
Никога не е било писано нещо подобно. Книгата е на повече от двеста години и все още е взривоопасна.
“  
Стивън Кинг

Литературата на страшното достига нови мрачни върхове с „Монахът“.
Матю Луис обръща поглед към един по-свиреп облик на ужаса, за който благовъзпитаните му предшественици дори не са смеели да помислят, и изважда наяве кошмарен шедьовър.
“  
Х. Ф. Лъвкрафт

Тези описания са като написани от Тиберий на Капри – толкова са могъщи. За мен е неразбираемо как ги е родил някой, едва навършил двадесет години. Напълно самобитни са – тръпчивостта на най-хубавото от есенцията от испанска муха...
Джордж Байрон

Ако прегледаме новите романи, посветени на фантастичното и магията, почти всички лаври отиват за „Монахът“, превъзхождащ във всяко отношение необикновените наклонности в брилянтното въобръжение на Радклиф. Плод на революционните конвулсии, разтърсващи цяла Европа.
Маркиз дьо Сад

Монахът“ е толкова изключителен, че дава начало на цяла епоха в литературата.
Уолтър Скот

Ревю от Книголандия

Книголандия

Главният герой, Амброзио, е всичко, което ненавиждам в лицемерето на църквата – човек с нулев социален опит, живял винаги затворен зад стените на манастира и пленен в неестествения ритъм на живот в него, който си позволява и се чувства призван дори да наставлява нормалните хора, да ги критикува и заплашва с обичайните вечни мъки в ада. И преди два века, и сега това се приема все още за нормално, но какво да се прави, автоматичното вменяване на морална извисеност на такива индивиди е сред дефектите на човешкото мислене. Амброзио е нещо като религиозна “звезда” в Мадрид – всички са впечатлени от красноречието му и от неговите проповеди, както и от абсолютната му отдаденост на религиозните догми, на отстранението му от всичко светско, от невъзможността каквато и да е изкушение да му повлияе. И точно тук Матю Грегъри Луис (докато пише романа, е едва деветнайсетгодишен, не забравяйте) залага скандалните устои на своята творба – точно този съвършен монах се оказва податлив, оказва се слаб.

Виж цялото ревю.

Ревюта на наши потребители за Монахът

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран