Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
piknik-kraj-p-tja

Пикник край пътя

Сиела  / 

„Пикник край пътя” е най-известната и обичана творба на Аркадий и Борис Стругацки. Вечна класика, използваща фантастичното, за да се забие дълбоко в човешката душа и да ни я покаже в цялата ѝ ужасяваща прелест. Шедьовър, вдъхновил великолепния филм „Сталкер” на Андрей Тарковски и цяло едно поколение руски и световни фантасти.

Към пълното описание и видео

13.00 BGN Цена:
13.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Коста , инна и 6 други

Номер на продукт:

BKBK0000796N

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 20.03

Ценова защита

Пикник край пътя

Ключови характеристики

„Пикник край пътя” е най-известната и обичана творба на Аркадий и Борис Стругацки. Вечна класика, използваща фантастичното, за да се забие дълбоко в човешката душа и да ни я покаже в цялата ѝ ужасяваща прелест. Шедьовър, вдъхновил великолепния филм „Сталкер” на Андрей Тарковски и цяло едно поколение руски и световни фантасти.

Редрик Шухарт е сталкер. Един от малцината, достатъчно смели, за да пристъпят в границите на Зоната – място, криещо аномалии, артефакти и тайни. Останка от посещение на космически пришълци.

Зоната зове сталкерите. Зове ги неизвестното, зове ги обещанието за „зеленички” и по-добър живот. 

Зоната дарява, убива, измъчва, изкушава и променя човека. Оставя дълбоки белези в душата.

Докоснете се до нея през „Пикник край пътя”.‌


Жив съм. Пусна ме Зоната. Пусна ме подлата. Мръсница. Жив съм. Новаците не могат да разберат това. Никой освен сталкера не може да го разбере. И по бузите ми текат сълзи – от алкохола ли, от друго ли, не знам.


Ревю от Книголандия

Книголандия

Споменавал съм, че обичам да нося у дома във Видин новите издания на любими книги от моето детство, както направих с “Богат, беден” и “Просяк, крадец” на Шоу, “Градът и звездите” на Кларк, “Синовете на Великата мечка” на Велскопф-Хенрих и прочие. Именно с тази цел по празниците сложих и “Пикник край пътя” на Аркадий и Борис Стругацки в багажа, като препрочитането ѝ за н-ти път се подразбираше, разбира се.

Само дето се оказа, че старо издание на тази книга у дома няма и според нашите никога не е имало. Тотална мистерия е как така съм я чел толкова пъти, пък я няма - единственият възможен отговор е, че лято след лято съм я взимал от библиотеката и съм я връщал, но наистина спомен нямам, ще проверя библиотечните картони следващия месец. Просто трябва да знам.

Не мисля, че има нужда да обяснявам защо съм дал максимална оценка на тази книга - просто няма как да дам по-висока. Израснал съм и с братята Стругацки, и с Беляев, и с Любен Дилов-баща и още куп фантасти от ония прекрасни за жанра времена. Но сред всички тях единици се извисяват над общото високо ниво - и “Пикник край пътя” е една от тези книги.

Защото тя е кривото огледало, в което се оглежда човекът, а всяка Зона е една гигантска лупа, която е насочена вън от нея - и в нея е увеличен до гротеска образът на човека, който е уплашен, объркан, безпомощен и толкова непредсказуем в своята слабост. Подобно нещо описа години по-късно Питър Уотс в своя “Слепоглед” (връх пък в съвременната фантастика), когато “светулките” се изсипаха над планетата и заснеха човечеството неподготвено. Тук обаче прословутият “първи контакт” продължава във времето - и е доста едностранчив.

Някой е дошъл - и си е отишъл. А след него са останали ония творения на напреднала цивилизация, които са неразличими от магия, както гласят в свободен преразказ думите на Артър Кларк.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Пикник край пътя

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран