Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Духът на атеизма

Духът на атеизма

Колибри  / 

В "Духът на атеизма" Андре Конт-Спонвил формулира фундаментални въпроси, на които дава убедителен отговор. Има ли Бог? Можем ли да минем без религия? Противоречат ли си термините атеизъм и духовност?

Към пълното описание и видео

Номер на продукт:

BKBKE000011

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 20.03

Ценова защита

Духът на атеизма

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:192
  • Препоръчано:Книголандия
  • Баркод:9789545295935
  • ISBN:9789545295935
  • Каталожен номер:46341
  • Жанрове:Атеизъм, Религия
  • Тегло:1 kg

В "Духът на атеизма" Андре Конт-Спонвил формулира фундаментални въпроси, на които дава убедителен отговор. Има ли Бог? Можем ли да минем без религия? Противоречат ли си термините атеизъм и духовност?

За Конт-Спонвил духовността е нещо прекалено ценно, за да бъде оставено на религиозните фанатици и атеистичните нихилисти. Той пледира за духовност без Бог, без догми, без Църква, но и без антирелигиозни изстъпления. Голямото му кредо може да се изрази с една дума - търпимост. Перифразирайки Андре Малро, Андре Конт-Спонвил смята, че XXI век ще бъде духовен и светски, или няма да бъде.

Ревю от Книголандия

Книголандия

Възможно ли е да сте духовен и вярващ човек, но да нямате капка вяра в Бог или богове? Според Андре Конт-Спонвил в книгата “Духът на атеизма” това е напълно възможно. Да видим що е религия. Авторът пише: “Религията е всяка организирана съвкупност от вярвания и ритуали, свързани със свещени, свръхестествени или трансцедентални неща, и по-специално с един или повече богове, вярвания и ритуали, които обединяват в една и съща морална или духовна общност онези, които ги припознават и практикуват”. Туйто, ако вярващите трябваше да научат това наизуст, светът щеше да е пълен с атеисти.

Спонвил уместно критикува властващото в нашата част на света християнство. Според него нейната сила е само в едно – утешение при загуба на близък. Това тя прави чрез поредица от изкуствени ритуали – бдение, опело, молитва, които са само начин да се смекчи ужасът, да се очовечи и цивилизова. Религията обединява обществто с хоризонталните връзи на общата вяра и практики, и вертикално с Бог.

Спонвил е отделил цяла глава на доказването на липсата на Бог. Интересно прави разделяне между това да не вярваш в Бог и да вярваш, че няма Бог. Последното според него е именно духовен атеизъм – да вярваш в солидарността, обединението, търпимостта, изобщо да бъдеш пълноценна част от човешката общност.

Книгата ми бе трудна, признавам. Изчетох я насила, отне ми поне седмица, защото покрай нея изчетох още 3, които ме увличаха далеч повече. Аргументацията на автора е обширна, но лично мен ме объркваше със своята абстрактност. Но мисля, че може да допадне на всеки човек, който търси опора за себе си, но не иска да попада в блатото на религията.

Ревюта на наши потребители за Духът на атеизма

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран