Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай

Обратно към всички
Нацистът и фризьорът

Нацистът и фризьорът

Колибри  / 

Дори в гетото имаше смешни ситуации. Гротеската е моят начин да се надсмивам над смъртта. - казва Хилзенрат за книгата си, която над 60 издателства в Германия отказват. Авантюризъм, гротеска, черен хумор и много секс - една различна история за войната.

Към пълното описание и видео

14.00 BGN Цена:
14.-лв.
Заяви За да запазите този продукт, трябва да влезете в своя профил или да се регистрирате.

Номер на продукт:

BKBKN000170

Наличност:

Изчерпано количество

Ценова защита

Нацистът и фризьорът

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:328
  • Препоръчано:Книголандия
  • Език:Български
  • Баркод:9786191500796
  • ISBN:9786191500796
  • Каталожен номер:1029377
  • Жанрове:Съвременни
  • Тегло:1 kg

Сатира за евреите и SS. Авантюристичен роман, гротесков, причудлив, понякога ужасно лаконичен, разказващ с черен хумор за мрачните времена. 
Der Spiegel

Докато злодеянията на Хитлер стават все по-абстрактни, забравяме онази забележителна човешка порода, която без никакви ограничения може да се нарече нацистка, немски вариант на хомо сапиенс, без която Хитлер не би могъл да направи кариерата си. Щом като са се случили толкова много ужасни неща, за които никой „нищо не е знаел“, които никой „не е искал“, човек почва да се пита кой е извършил това, за което никой не е знаел и което никой не е искал? Кой е бил достатъчно „добросъвестен“, за да изпълни смъртоносните заповеди, и кой достатъчно „безсъвестен“, за да се върне у дома с чувал, пълен със златни зъби, като военна плячка? 
Из рецензията на Хайнрих Бьол за „Нацистът и фризьорът“ в „Die Zeit“

 

Хилзенрат пише романа си през 1968–69 г. Над шейсет издателства в Германия отказват ръкописа. По това време темата за Холокоста е до голяма степен неудобна, а да се описват събитията от войната с чувство за хумор е направо кощунство. Преливащите от сексуални сцени страници в романа се възприемат като политически некоректни и ругателни.

Романът излиза за първи път в САЩ през 1971 г. в английски превод. И се разграбва. Бурният читателски успех принуждава немските издатели да променят отношението си и книгата е пусната в оригинал през 1977 г. от издателство в Кьолн. Първите 10 000 екземпляра свършват за месец. Германия най-после се осмелява да оцени Хилзенрат.

До този момент романът е продаден в тираж от над 250 000, издаден е в 22 страни на 16 езика, а авторът му е носител на осем престижни литературни награди.

 

♦  ♦  ♦

Едгар Хилзенрат, роден през 1926 г. е син на еврейски търговец от Хале. След „кристалната нощ“ семейството бяга в Буковина, където прекарва войната в еврейско гето. През 1945 г. се прехвърля в Палестина, където обаче не успява да се устрои. Две години по-късно емигрира във Франция, а после в САЩ. До излизането на първия си роман Нощ (1954 г.) Хилзенрат работи каквото намери, за да се изхранва, след което се отдава изцяло на писането. Нацистът и фризьорът е вторият му роман, създаден по време на дълъг престой в Мюнхен. През 1975 г. Хилзенрат се завръща окончателно в Германия и до днес живее в Берлин.

Ревю от Книголандия

Книголандия

Психопатска книга. И ако прочетете, че в “Нацистът и фризьорът” на Едгар Хилзенрат има хумор… не вярвайте, нито вярвайте на забавната корица. А се подгответе за една от най-странните гротески, които ще прочетете през живота си. Аз не бях готов и останах като гръмнат, като разстрелян, като задушен. Да, на първите страници има хумор, книгата отпочва повече от интересно и обещаващо – особено в компанията на петимата вероятни бащи на главния герой Макс Шулц –  и продължава така до първото изнасилване, което хич и не ща да ви казвам какво е.

Зла книга, демонична, особено в първата си част напомняща силно на част от “Доброжелателните” на Джонатан Лител. Наистина не знам къде точно е съзрян хумора сред тези страници, или ако има нещо такова, това е най-черният хумор, който аз съм срещал. От типа, който не разсмива, а те кара да бърчиш вежди в недоумение. С допълващо се желание да оставиш книгата и да не я докосваш повече. Но четеш.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Нацистът и фризьорът

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран