Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
pomosch-prostete

Помощ, простете

Колибри  / 

Помощ, простете“ разказва историята на Октав, който се преквалифицира от рекламист в „хедхънтър“ за голяма козметична компания. Колкото циничен, толкова уязвим, героят изповядва любовта си към крехката Лена Дойчева на православен отец в храма „Христос Спасител“ в Москва.

Към пълното описание и видео

14.00 BGN Цена:
14.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Pavlina Naydenova , Боряна Добрева

Номер на продукт:

BKBKN01823

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 24.03

Ценова защита

Помощ, простете

Ключови характеристики

 • Корица:Мека
 • Брой страници:184
 • Общи:Преводна литература
 • Препоръчано:Аз чета
 • Година:2016
 • Преводач:Георги Ангелов
 • Националност:Френска
 • Вид:Роман
 • Баркод:9786191501069
 • ISBN:9786191501069
 • Каталожен номер:1033184
 • Жанрове:Съвременни
 • Тегло:1 kg

Помощ, простете“ разказва историята на Октав от „9,99“, който се преквалифицира от рекламист в „хедхънтър“ за голяма козметична компания. овът се извършва в Русия, дивечът са най-големите руски красавици. Таргетът: трите милиарда жени, които искат да приличат на една и съща. Тирания на младостта? Диктатура на красотата? Да, но и за фон – Русия на безскрупулните олигарси, на нечистоплътните афери, на мнимата свобода. 

Колкото циничен, толкова уязвим, героят изповядва любовта си към крехката Лена Дойчева на православен отец в храма „Христос Спасител“ в Москва. Един предизвикателен роман с шокираща развръзка, напоен с впечатления от родината на Пушкин, но и от държавата на безскрупулните олигарси и фиктивната демокрация.

Пак в Москва, пак в храма настъпва неочакваният край на една история, която Бегбеде разказва – по обичая си, – без да си мери приказките, но и с преклонение пред поезията на красотата.

Роман предизвикателство срещу морала, срещу религията и срещу каквото се сетите. 

„Лена беше като цар Мидас – когато човек я гледаше, всичко ставаше златно: мигът, шията ѝ, нозете ѝ и мъничките ходила, положени в евтини сандали, всичко, околният въздух, дори езикът ѝ, ако можеше да се види, се превръщаше в злато. При вида ѝ човек се чувстваше преходен, мимолетен, стар, неутешим. Щеше му се да е разтворимо хапче в чаша вода, което тя ще изпие, когато страда от мигрена; да е част от мехурчетата, които ще гъделичкат езика ѝ, преди да премахнат главоболието. Щеше му се да я гледа как спи триста години, знаейки, че подобна гледка не може никога да омръзне.“ 

Естет, анархист, поет, нихилист, автор на „психеделични“ романи или добросъвестен литературен критик, Фредерик Бегбеде не се нуждае от представяне. В България са преведени шест негови книги, две от които имат успешни екранизации: „Любовта трае три години“ и „9.99 лв.“ Интересното е, че последния си, „Френски роман“ (2009), Бегбеде започва да пише в ареста, а с него печели литературната награда „Рьонодо“.

Животът ни е включен на автопилот и е нужна нечовешка смелост, за да промениш курса, твърди скандалният французин.

Помощ, простете“ затвърждава убеждението, че любовта изисква тъкмо „нечовешка смелост“.

Ревю от Аз чета

Аз чета

Сядам да пиша за книгата, а в главата ми натрапчиво се върти образът на нейния автор. Все ме тегли да ви разкажа за него – той е по-интересен и по-истински. Факт, който не говори ласкаво за романа. Бегбеде ми прилича на рок звезда от края на миналия век – лошо момче с всевъзможни пороци, което твърди, че не го интересува какво мислят другите за него….

Вярвам, че читателят създава книгата, която чете. Постоянното, натрапващо се присъствие на автора ми пречи и ме напряга. А рошавата глава на Бегбеде наднича от всяка страница.

“Помощ, простете” (изд. „Колибри“) е книга за един прецакан мъж. Много прецакан. Много. Ако дочете книгата, ще разберете всъщност колко много.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Помощ, простете

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран