Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай

Обратно към всички
Войната се завръща

Войната се завръща

Колибри  / 

Тази книга пряко свидетелство, насочено против грубото потъпкване на правата на народите от победителите в Първата световна война.

Към пълното описание и видео

Номер на продукт:

BKBKN000081

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 23.01

Ценова защита

Войната се завръща

Ключови характеристики

Едва ли може да може да се искат повече доказателства за достоверността на събитията, описани във Войната се завръща, от факта че авторът ѝ цели десет години отговаря за балканските тайните служби към "Льо Тан" 

Тази книга е пряко свидетелство, насочено против грубото потъпкване на правата на народите от победителите и от безкритичната подкрепа, която Франция и Великобритания оказват на малките империалисти от областта - Чехия и най-вече Сърбия.

Основната критика на Пози е насочена срещу експанзионистично настроения Белград, покровителстван от Западна Европа, който тъпче правата на хървати и българи в Македония и така създава предпоставки за избухване на нов европейски конфликт. Цялата книга е страстен, донякъде патетичен призив към морала като неотменна част от международните отношения.

След излизането ѝ от печат, книгата е забранена в Гърция и Югославия. Във френския печат е посрещната с мълчание или потоп от хули. Въпреки това за няколко месеца във Франция са продадени към 30 хиляди екземпляра, а още 10 хиляди са разпространени по цял свят. Два месеца след публикуването на книгата Върховния съд в Сърбия осъжда Пози задочно на 20 години принудителен труд, а "Бялата ръка" - на смърт.

Сега книгата ни се струва донякъде наивна и "романтизирана", но това, което никой не може да отрече, е честната позиция на автора и искреното му съчувствие към съдбата на хвърлените под тежък гнет хървати и българи.

 

 

♦  ♦  ♦

Анри Пози (1879-1946) произлиза от старо семейство на фрески протестанти. Майка му е англичанка, пряка наследница на благородническия род Хампден, дал на Англия видни политически личности, включително Оливър Кромуел. Журналистът Пози служи близо трийсет години на френските и английските разузнавателни служби на Балканите и в Централна Европа. 

Ревюта на наши потребители за Войната се завръща

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран