Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
damska-detektivska-agencija-1

Дамска детективска агенция №1

Изток-Запад  / 

Макар и напълно непознат на българските читатели, именно Алегзандър Маккол Смит е писателят, постигнал най-големи успехи в световен мащаб през последните две години - над 5 милиона тираж само на английски и пет престижни награди. През 1998 г. той публикува книгата си "Дамска детективска агенция № 1", сложила началото на едноименната поредица. Главната героиня, африканската мис Марпъл - маа Прешъс Рамотсве, основала първата и единствена в Ботсуана детективска агенция, управлявана от жена, скоро запленява читателите.

Към пълното описание и видео

10.00 BGN Цена:
10.-лв.
Заяви За да запазите този продукт, трябва да влезете в своя профил или да се регистрирате.

Номер на продукт:

BKBKC000010

Наличност:

Изчерпано количество

Ценова защита

Дамска детективска агенция №1

Ключови характеристики

 • Корица:Мека
 • Брой страници:216
 • Общи:Преводна литература
 • Препоръчано:Аз чета
 • Година:2004
 • Националност:Шотландска
 • Вид:Роман
 • Език:Български
 • Баркод:9543210691
 • ISBN:9543210691
 • Жанрове:Детективски, Съвременни, Хумористични романи
 • Размер на продукта:130/200
 • Тегло:300 g
 • Име:Дамска детективска агенция №1
 • Оригинално име:The No. 1 Ladies’ Detective Agency
 

Макар и напълно непознат на българските читатели, именно Алегзандър Маккол Смит е писателят, постигнал най-големи успехи в световен мащаб през последните две години - над 5 милиона тираж само на английски и пет престижни награди. През 1998 г. той публикува книгата си "Дамска детективска агенция № 1", сложила началото на едноименната поредица.

Главната героиня, африканската мис Марпъл - маа Прешъс Рамотсве, основала първата и единствена в Ботсуана детективска агенция, управлявана от жена, скоро заплени читателите. През 2002 г. книгите бяха публикувани в САЩ и успехът им стана толкова експлозивен, че се заговори за "Рамотсве-мания", чието ехо отекна в цял свят.

С какво всъщност тези наглед просто написани романи (без екшън, кръв и секс) постигнаха такъв невероятен успех в цял свят? Читателите видяха в тях едни от най-очарователните, честните, забавните и жизнеутвърждаващи книги, появявали се от години насам. А обяснението на автора е: "Хората се наситиха на агресивна литература, която набляга на егоизма, неучтивостта и конфликта. Тези книги са замислени да бъдат точно обратното."

Това не са стандартни криминални романи - детективското в тях е просто удобно средство за събиране на интересни хора на едно място. Могат да бъдат оприличени на поток от думи, който тече с измамна лекота и чар - приятни, изпълнени с лек, закачлив хумор разкази за простите неща от живота, като спокойни разговори с приятел на чаша африкански чай ройбос.

Освен тихата наслада от четенето, те зареждат с оптимизъм, с хармонията на екзотичната Ботсуана - една твърде особена страна, блестяща с цветовете на изгубения рай.
 

♦  ♦  ♦


Алегзандър "Санди" Маккол Смит
(1948 г.) е шотландски писател, почетен професорпо медицинско право в Единбургския университет. Автор е на детска и криминална литература - създател е на криминалната поредица Дамска детективска агенция № 1.

Алекзандър Маккол Смит е роден на 24 август 1948 г. в Булавейо в тогавашната британска колония Южна Родезия (днес независимата държава Зимбабве), където баща му работи като прокурор. Учи в Колежа на християнските братя „Свети Патрик“, след което заминава за Шотландия. Завършва „Право“ в Единбургския университет, където получава докторска степен по право. Започва работа като преподавател в Кралския университет в Белфаст, Северна Ирландия. По време на престоя си там започва да публикува детски книги.

Завръща се в Южна Африка през 1981 г. и става преподавател в Университета на Ботсвана. През 1984 г. се връща в Шотландия и се установява в Единбург, където живее и до днес, със жена си Елизабет, която е лекарка, и дъщерите им Люси и Емили. Става професор по медицинско право в Единбургския университет. Свири на фагот в „Наистина ужасния оркестър“ (The Really Terrible Orchestra).

Той е бивш председател на Комитета по етика на "Британско медицинско списание", бивш заместник-председател на Комисията за човешка генетика на Обединеното кралство, бивш член на Международната комисия по биоетика на ЮНЕСКО. След като се утвържада като писател, се отказа от тези ангажименти.

През декември 2006 г. става рицар на Ордена на Британската империя. През юни 2007 г. на церемония в чест на 300-годишнината на Единбургския университет е удостоен с титлата почетен доктор по право.

Ревю от Аз чета

Аз чета

Няма да крия, че понякога се пресищам от този задъхан начин на живот. "Идеал", който се натрапва ежедневно не само в битието ни, но и в литературата, киното, телевизията и изкуството като цяло. В такива моменти умората започва да подрънква на струните на нервите ми и тогава търся бягство. Правя опит да поднеса на изтерзаното си същество (простете патетичния израз!) това, от което има нужда - спокойствие, хармония и любов.

В един такъв миг посегнах към "Дамска детективска агенция №1" (изд. Изток-Запад). Разбира се, знаех какво да очаквам от Алегзандър Маккол Смит. Осъществих моментална връзка със сърцето на тази книжка, паснахме си добре и в следващите 2-3 дни получих разнообразието, към което се стремях.

Алегзандър Маккол Смит пише с любов за хората и към хората. Обичан автор по цял свят с милиони продадени екземпляри на книгите му. Един от британските ми любимци, редом с Иън Макюън и Джулиан Барнс. Автор, когото не чета редовно, но който никога не ме разочарова, щом му гласувам доверие.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Дамска детективска агенция №1

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран