Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Моралният пейзаж
Виж откъс 2

Моралният пейзаж

Изток-Запад  / 

Ако моралните истини стигат далеч отвъд културните условности, човешките същества в крайна сметка могат да постигнат съгласие по отношение на моралните си съждения.

Към пълното описание и видео

18.00 BGN Цена:
18.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: иЛИЯНА , Кристиан и 1 друг

Номер на продукт:

BKBKD000004

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 27.03

Ценова защита

Моралният пейзаж

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:336
  • Препоръчано:Книголандия
  • Година:2012
  • Преводач:Петьо Ангелов
  • Баркод:9786191520329
  • ISBN:6191520328
  • Жанрове:Атеизъм, Религия
  • Тегло:410 g

В тази изключително провокативна книга Сам Харис свързва морала с останалата част от човешкото познание. Харис определя морала с оглед на благосъстоянието на хората и животните и твърди, че науката може да ни каже не само какви сме, но и какви трябва да бъдем. Според автора моралният релативизъм е просто заблуда – и то заблуда, за която човечеството е принудено да плаща все по-висока цена. Най-сетне, убеден е Харис, на намесата на религията в областта на човешките ценности може да се сложи край: също както няма християнска физика и мюсюлманска алгебра, не може да съществува и християнски или мюсюлмански морал. Използвайки опита си като философ и специалист по невронаука, както и онова, което е научил на фронтовата линия на „културните войни“, Харис ни предлага една книга, която може да промени изцяло бъдещето на науката и да предложи нова, стабилна основа за човешко сътрудничество.

"Сам Харис вдъхва интелектуален плам в един стар дебат. Докато четете тази вълнуваща и дръзка книга, няма как да не усетите как земята, на която са стъпили всичките ви уж солидни възгледи, потръпва под краката ви. Разумът никога не е имал по-страстен защитник". Иън Макюън

Ревю от Книголандия

Книголандия

Подобно на “Черният лебед” на Насим Никълъс Талеб, прочетох двукратно “Моралният пейзаж” на Сам Харис, преди да се осмеля да го ревюирам. Книгата е тежката артилерия на рационалната мисъл, на отнемане на вековните и абсурдни привилегии на примитивните, основани на страх, религии да бъдат морални стожери и съдници за добро и зло. Те отдавна са доказали категоричната си неспособност за това и всъщност са донесли толкова нещастие на човечеството, колкото нищо друго в историята. И омаята им продължава да тегне над милиарди и няма седмица, в която да не чуем за поредна изродщина, извършена в името на имагинерен бог от фанатизиран негов поклонник.

С тази книга Сам Харис иска да докаже, че “въпросите, свързани с ценностите – с морала, със смисъла на живота ни и на битието катоцяло – всъщност са въпроси, засягащи благосъстоянието на съзнателните същества. Ето как ценностите се превъплъщават във факти, които подлежат на научен анализ, в набор от положителни и отрицателни социални емоции, от импулси за отмъщение и налагане на справедливост, от въздействието на конкретни закони и социални институции върху човешките отношения, от неврофизиологичните елементи на щастието и страданието и т.н.” Тази провокативна позиция елиминира бог и вярата от уравнението и поставя човека в центъра – дали си щастлив, зависи от това, което ти се случва, и как се отнасяш към него – чисто, просто и ясно. Когато нещо причинява зло на много хора, то е зло и неморално, когато ги ощастливява, е морално и добро.

Харис не казва, че всичко има лесен и прост отговор – но е възможно да си представим съотносими едно към друго твърдения и да ги разположим по скалата на положителните и отрицателните им въздействия.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Моралният пейзаж

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран