Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Тръбата

Тръбата

Пробук  / 

Романът "Тръбата" на Анатолий Крим е дръзка и безумно смешна история.

Към пълното описание и видео

Номер на продукт:

BKBKN000311

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 22.03

Ценова защита

Тръбата

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:416
  • Препоръчано:Книголандия
  • Език:Български
  • Баркод:9789542928065
  • Каталожен номер:Probook_174
  • Жанрове:Хумористични романи
  • Тегло:1 kg

Анатолий Крим е един от най-известните украински майстори на словото. Главен секретар на Съюза на украински писатели. По негови сценарии са снимани пет игрални филма, а романите му и сборниците с неговите разкази са издадени в тираж над четиристотин хиляди екземпляра. Пиесите на Крим се играят от Швеция през Варшава до Тел Авив. Двайсет и седем театъра го поставят едновременно в Украйна, а в Москва най-добри режисьори го реализират пред една от най-взискателните театрални публики в света. В България в момента пет театъра играят спектакли по негови пиеси при препълнени салони.

Романът "Тръбата" на Анатолий Крим е дръзка и безумно смешна история. Героите му - представители на политическия елит на близка до нас страна попадат в невероятна ситуация - принудени от неочакван революционен преврат, те избягват зад граница... по газовата тръба, която свързва държавата им с Европа. Взимайки със себе си достатъчно количество пари, те се опитват да спасят кожите си далеч от ожесточените си преследвачи. Само че... попадат не там, където искат и неочаквано се сблъскват с оживели сенки от миналото. На нашите географски ширини всичко, за съжаление, е възможно!

Ревю от Книголандия

Книголандия

Взимаме Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова, Сергей Станишев и Надежда Михайлова, допълнени с някое младо невинно юпи от герберите. Набухваме ги в една тръба след революция в милата ни родина и им гледаме сеира. Пътем авторът, който би описал това приключение, пунктуално разкрива кирливи ризи от миналото им, показва ги като истинските личности, които се прикриват зад политическите маски.

Е, не може да се надяваме подобен роман да бъде написан у нас. Вместо това получаваме половинчати неща под формата на плосък хумор с неясна политическа цел, за беда. Но спри сърце! Да обърнем взор към нещо, което наистина си заслужава:

“Тръбата” на Анатолий Крим е великолепна политическа сатира в най-чист вид, която просто е иконичен пример как трябва да се прави това нещо. Пъстра групичка, съставена от действащия украински президент, придружен от дясната му ръка (същинския властник), негова фанатична подръжничка с наднормено (ако нормата е тон) тегло, плюс двама опозиционни лидери и един младеж с неясна длъжност (дължаща се на роднинската връзка с президента), трябва да бяга по газовата тръба в посока Полша, за да се спаси от кървава революция. Връцете на бягащите тегнат огромни куфари, натъпкани с милиони долари, “случайно” оказали се на масата по време на политическа среща между управляващи и опозиция.

В тръбата ги очакват призраците на миналото в лицето на военен от КГБ, който от 30 години живее там и дори не подозира, че СССР се е разпаднал. Пред смаяните бегълци се разкрива сложен свят, за който не са и подозирали, чудновато гарниран с пристрастени към дишането на газ цигани и безкрайна игра на залъгване на кагебиста, че са комунисти и съветската власт си е още непокътната.

Проследявайки приключенията на героите, Анатолий Крим прави толкова гротесков портрет на политическия преход в Украйна, че човек наистина се замисля наистина ли тези корупционни безумия са се случвали и продължават да се случват. Писателят използва прозрачни намеци, явни аналогии и всякакви методи, за да придаде достоверност на разказа си, без да попадне под угрозата от съд за клевета. А хуморът му е унищожителен, просто от класа, напълно недостъпна за нашенските политсатирици.

Препоръчвам “Тръбата” на Крим изрично, въпреки пълното ми недоумение от корицата. Е, сенките с куфарите са готини, но останалото… няма значение, де, книгата е наистина великолепна.

Ревюта на наши потребители за Тръбата

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран