Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Слънце в зенита - Роман за Ян Палах

Слънце в зенита - Роман за Ян Палах

Друга проза  / 

Романът "Слънце в зенита" представя в белетризирана форма последната половин година от живота на чешкия герой.

Към пълното описание и видео

Номер на продукт:

BKBKN000519

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 20.06

Ценова защита

Слънце в зенита - Роман за Ян Палах

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:336
  • Препоръчано:Книголандия
  • Баркод:9789545531231
  • Жанрове:Драма

Ян Палах е роден на 11 август 1948 г. в Прага. След като завършва гимназия е приет във Висшия икономически институт в чешката столица. През 1968 г. се прехвърля във Философския факултет на Карловия университет. Участва активно в студентските акции, провокирани от навлизането на войски на Варшавския договор в тогавашна Чехословакия, които разгромяват Пражката пролет. В знак на протест срещу потъпкването на човешките свободи след окупацията, Палах се самозапалва на централния площад в Прага на 16 януари 1969 г. Бори се със смъртта три дни. Погребението му на 25 януари се превръща в масово протестно шествие. Десетилетия след това Палах е знаме на съпротивата срещу комунистическия режим, а честванията на 20-годишнината от смъртта му през януари 1989 г. се превръщат в предвестник на "нежната революция". Романът "Слънце в зенита" представя в белетризирана форма последната половин година от живота на чешкия герой.

Ревю от Книголандия

Книголандия

Вместо трамвай насреща се носеше танк. Дясната му верига къртеше коловоза и във въздуха хвърчаха искри. Униформите на войниците и стърчащите им автомати изглеждаха като илюстрация от учебника по история, но крясъците на тичащите край металното чудовище хора бяха далеч от познатите славослови: 
"Захватчики! Уходите домой!" 
Яростта обаче превръщаше виковете в детска скоропоговорка и затова отново минаваха на чешки: 
"Вън, окупатори!"

   Болезнено актуален роман, а се страхувам, че ще остане такъв. "Слънце в зенита" на Ленка Прохазкова тече бавно и накъсано, задъхано и объркано, лутащо се и навлизащо в малки кръговрати - точно като времето, в което се развива, когато Чехия понася последиците от опитите си да промени посоката, да вдиша различен въздух от този зад палисадите на Варшавския пакт. В резултат лидерите на Чехословакия са изправени пред ултиматуми със сила, а по улиците танкове трошат асфалта - но това не е роман за смазването на Пражката пролет. Това е книга за едно момче, чието име знае всеки - Ян Палах.

Виж още.

Ревюта на наши потребители за Слънце в зенита - Роман за Ян Палах

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран