Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Достоевски: Духовните митарства на гения и пророка

Достоевски: Духовните митарства на гения и пророка

История, културология и публицистика  / 

Проф. д.ф.н. Петко Троев (1942) е известен литературовед и дългогодишен преподавател по руска класическа литература в CV „Св. Климент Охридски". Автор е на книгите „Гогол" (1981), ...

Към пълното описание и видео

Номер на продукт:

BKBKI00700

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 21.06

Ценова защита

Достоевски: Духовните митарства на гения и пророка

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:256
  • Общи:От български автор
  • ISBN:9789548308984
  • Жанрове:Литературознание

Проф. д.ф.н. Петко Троев (1942) е известен литературовед и дългогодишен преподавател по руска класическа литература в CV „Св. Климент Охридски". Автор е на книгите „Гогол" (1981), „А. П. Че-хов" (1985), „Руският роман от първата половина на XIX век" (1989), „Руска класическа литература. Литературен справочник" (1994), „Етюди за руската литература" (1996), „Руска класическа литература за гимназиалния курс" (1997), „Руският модернизъм. Енциклопедичен речник" (2004), „Руска класическа литература. Университетски учебник" (първа част, 2006; втора част, 2012), на десетки студии и статии върху историята на руската литература и на българо-руския културен диалог.

Това е първото у нас цялостно изследване на литературното дело на гениалния руски художник и мислител. Съдбата и творческото наследство на създателя на полифо-ничния роман се осмислят и разглеждат като феноменално, парадоксално, трагедийно и пророческо явление с универсални общочовешки и вселенски измерения. Централно място е отделено на месианската философска стратегия и реформаторската поетика на християнските метаромани от знаменитото „Петокнижие" на Достоевски - „Престъпление и наказание", „Идиот", „Бесове", „Юноша" и „Братя Карама-зови". Книгата е предназначена както за специалисти, така и за най-широка читателска аудитория.

Ревюта на наши потребители за Достоевски: Духовните митарства на гения и пророка

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран